Tafelinspiratie voor Pasen

23 maart 2017
door Lizzie Winckel Tips en Tricks

  Pasen is een echt lentefeest, waarbij het samenzijn aan een mooi gedekte tafel met een overvloed aan soorten brood, eieren en chocolade centraal staat. Hier geef ik een paar simpele tips voor een vrolijke paastafel.

  Voor veel mensen gaat Pasen gepaard met samenzijn aan een mooi gedekte tafel voor het paasontbijt, het paasdiner of wellicht allebei. Een vrolijke paastafel zorgt voor extra feestvreugde, dus geven wij je een aantal simpele tips om je paastafel net even iets extra’s te geven.

  Stapelen van grote en kleine borden

  Of je nu een simpel en licht servies hebt of juist veel kleuren, gebruik het servies wat je in de kast hebt staan. Eventueel combineren kan ook nog een leuke oplossing zijn. Vrolijke kleuren, lichte pasteltinten of simpel wit – het werkt allemaal met deze tip. Plaats eerst je grote borden op tafel. Leg daar bovenop een leuke, gekleurde servet, plaats daarop een kleiner bordje en maak het af door een veer en lint om het bestek te binden samen met een chocolade-ei en/of een mooie bloem. Tip! Je kunt de servetten ook vouwen als konijnenoren (bekijk deze DIY-video)

  Stempel de gekookte eieren

  Verwacht je met Pasen veel gasten, dan is het leuk om een tafelschikking te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gekookte eieren een letter te geven met behulp van een stempel. Zo weet iedereen meteen wie waar zit en het ziet er ook heel leuk uit.

  Versier de tafel met fruit

  Fruit wordt al eeuwenlang gebruikt als tafeldecoratie en eetbare tafeldecoratie, daar hebben wij wel oren naar! De lente is gearriveerd en daarmee ook een brede keuze uit lekker fruit. Creëer het ultieme lentegevoel met fruit als decoratie, maar ook als hapje. Deze vitamientjes zijn een kleurrijke verschijning en zijn ook nog lekker en gezond. Zet leuke bakjes met fruit, zoals bosbessen, rode bessen, mango’s en een fruitsalade op tafel.

  Zeg het met bloemen

  Houd jij ook zo van mooie lentebloemen, zoals narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten? Zet dan kleine vaasjes of lege jampotjes in verschillende formaten op tafel en zet daar kleurige bloemen in.  Let op dat de bloemstelen niet te lang zijn, want dan kun je het gezelschap aan de overkant van de tafel niet aankijken. Je kunt ook halve (gekleurde) eierdopjes gebruiken en deze vullen met kleine schattige bloemen. Vergeet niet om de echte paastak op tafel te zetten, samen met wilgenkatjes.

  Gekookte eieren verven 

  Eieren verven blijft elk jaar favoriet bij de kleintjes. En vooruit, soms vinden de grote mensen het ook erg leuk. Je kunt de eitjes ook eens met natuurlijke ingrediënten verven. Tijd om te experimenteren in de keuken! Vul een ruime pan met water en kies op basis van de gewenste kleur je ingrediënt:

  Roze – bietensap
  Rood – schillen van 5 rode uien
  Geel – 3 el kurkuma
  Groen – verse spinazie
  Blauw – bosbessen

  Voeg twee eetlepels azijn toe en kook het water 30 minuten tot een uur. Leg je gekookte of uitgeblazen eitjes (zie tip) in het lauwe verfwater en zie hoe ze van kleur veranderen. Als de kleur sterk is, kan je ei al binnen vijf minuten goed gekleurd zijn, maar soms kan het ook de hele nacht duren.

  Gooi de loper uit

  Een manier om de tafel nog meer kleur te geven, is door een kleurrijke tafelloper te gebruiken. Je kunt dan het servies en glaswerk redelijk neutraal houden, doordat de loper al veel kleur geeft. Heb je geen loper? Soms kan een dun sjaaltje dat niet meer gedragen wordt ook uitkomst bieden.

  Wij zijn benieuwd naar jouw tips voor een mooie Paastafel, deel je ze met ons via jouw sociale mediakanalen? 

  Vorig artikel
  Zo maak je zelf een bloemkoolpizza Zo maak je zelf een bloemkoolpizza
  Volgend artikel
  5 ingrediënten om je groene gerechten (nóg) vullender te maken 5 ingrediënten om je groene gerechten (nóg) vullender te maken

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  jopke schreef:

  na in de goede week de plechtigheden te hebben meegemaakt in een abdij, zullen we ook op het feest van de verrijzenis de maaltijd gebruiken bij de gastvrije monniken.