Zo maak je zelf een bloemkoolpizza 22 maart 2017

door Charlot van Scheijen Gerechten

Heb je zin om eens iets nieuws te proberen? Wij vonden deze bloemkoolpizza een heel geslaagd experiment.

Cauli_Stew_STEPS_005

Bloemkoolpizza

Of je nu glutenvrij eet, meer groenten wilt verwerken in je dagelijkse maaltijd of gewoon eens iets nieuws wilt proberen: deze bloemkoolpizza is de moeite van het proberen waard. In dit recept gebruik je de bloemkool in plaats van bloem. Zo krijg je tijdens het eten van je pizza een flinke hoeveelheid extra groenten binnen!

We geven je hieronder een basisrecept voor de bodem en een topping, maar daarmee kun je zeker variëren. Goed om te weten: deze bodem van bloemkool wordt niet zo knapperig als een traditionele pizzabodem.

Basisrecept voor 1 pizza

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1/2 bloemkool
  • 1 ei
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Voor de tomatensaus:

  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 tl honing

Voor de topping:

  • 1 bol mozzarella
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 handje basilicum

Benodigdheden:

  • Rasp of keukenmachine
  • Steelpan en zeef
  • Theedoek
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Oven

cauliflower pizza

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng in het steelpannetje een laagje water aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes en rasp deze met een rasp of in de keukenmachine.
2. Stoom de bloemkool in 5 minuten gaar door de rasp in een zeef te doen en deze op het pannetje met kokend water te zetten. Laat even afkoelen, doe de rasp in een schone theedoek en wring deze goed uit zodat je droge rasp overhoudt.
3. Meng de rasp met het ei en de kaas. Verdeel het mengsel in een rondje over een bakplaat. Je kunt de achterkant van een lepel gebruiken om te zorgen dat het mengsel mooi gelijkmatig en plat wordt.
4. Bak de bodem in 15 tot 20 minuten goudbruin. Maak ondertussen een snelle tomatensaus door een ui fijn te snijden en te fruiten in 1 el olijfolie. Snijd een teen knoflook fijn en voeg na 3 minuten toe. Bak nog 2 minuten mee en giet het blik gepelde tomaten erbij, samen met de honing. Laat op matig vuur 10 minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper.
5. Haal de bodem uit de oven en verdeel er naar smaak tomatensaus over (je kunt de rest goed invriezen). Scheur de mozzarella in stukjes, halveer de cherrytomaatjes en verdeel over de bodem. Bak de bloemkoolpizza nog een laatste 5 minuten en serveer!

Ga jij deze bloemkoolpizza proberen te maken? 

Vorig artikel
8 trucs om je kids meer groente te laten eten 8 trucs om je kids meer groente te laten eten
Volgend artikel
Nederlanders zijn gek op een stukje vlees Nederlanders zijn gek op een stukje vlees

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Petra schreef:

Zeker ga ik dit proberen. Past in mijn manier van koken en leven. Zo maak ik al jaren nasi met witte kool. Deze vervangt de helft van de rijst en de niet is net als rijst

Manon schreef:

2x de pizza gemaakt, maar krijg de bodem niet goed. Blijft sompig en valt uit elkaar als hij op het bord moet. Wel jammer, smaak is goed.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *