Tijd besparen in de keuken

11 oktober 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  We zorgen natuurlijk al voor snelle recepten als je de box thuisbezorgd krijgt, zodat je minder tijd hoeft te besteden aan je dagelijkse maaltijd. In deze blog geven we je tips om nog meer tijd te besparen in de keuken.

  tijd besparen in de keukenBereid je goed voor

  Een goede voorbereiding is het halve werk: dat gezegde is er niet voor niets. Net als in een professionele keuken is het ook als je thuis kookt fijn om alles al van tevoren klaar te zetten. De mise en place, zoals ze dat in keukentermen zo deftig noemen. Vooral op het snij- en hakwerk kun je veel tijd besparen. Zorg ervoor dat je dat al doet voor je echt begint met koken. Misschien zelfs al ’s ochtends als je er dan wat tijd voor kunt vinden. Om je tegemoet te komen, hebben wij zo nu en dan ook voorgesneden groente in de box. Dat scheelt je mooi een paar minuten!

  Een scherp mes is een must

  Een goed, scherp mes is misschien wel je allerbelangrijkste keukengereedschap. Vind je snijden lang duren en stiekem ook best zwaar? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je geen goed mes hebt. Het is vaak wel een behoorlijke investering, maar je zult zien dat het dat meer dan waard is. Je werkt daardoor niet alleen sneller, maar het is ook een stuk lichter. Pas goed op natuurlijk, want met die mooie nieuwe messen kun je ook heel goed in je eigen vingers snijden. Vergeet niet om je messen regelmatig te laten slijpen; zo houd je ze scherp. Je kunt ze zelf ook af en toe ‘aanzetten’ met een aanzetstaal, maar dat is iets waar je even handigheid in moet krijgen.

  Houd de keuken tijdens het koken al netjes

  Overzicht is heel belangrijk tijdens het koken. Door te zorgen dat je keuken netjes is, maak je het een stuk gemakkelijker en leuker voor jezelf. Als je tussendoor steeds even opruimt, houd je het overzicht en hoef je na het koken geen uren meer schoon te maken. Veel fijner toch? Gooi lege verpakkingen en afsnijdsels meteen weg en was de spullen die je niet meer nodig hebt alvast af. Dat scheelt echt!

  tijd besparen

  Kook ingrediënten samen in één pan

  Zit er een recept met bijvoorbeeld aardappelen en broccoli in de box? Kook deze dan samen in één pan. Let wel goed op: de bereidingstijd kan verschillen! Deze tip scheelt tijd en vooral afwas. Probeer dit niet als je je voor de eerste keer in de keuken waagt; dan heb je waarschijnlijk je handen vol aan het één voor één koken van de ingrediënten.

  Wat is jouw beste tip om tijd te besparen in de keuken?

  Vorig artikel
  Smaakontwikkeling: zo werkt het Smaakontwikkeling: zo werkt het
  Volgend artikel
  Heerlijk herfstdessert: warme appelkruimeltaartjes Heerlijk herfstdessert: warme appelkruimeltaartjes

  Gerelateerde artikelen

  6 reacties

  Michel schreef:

  Ik bestel vaak in mijn eentje een 2-persoonsbox met 3 maaltijden. Het scheelt veel tijd als ik 2 keer hetzelfde eet (wegens tijdgebrek) om alles de eerste rustige dag te snijden en in de koelkast te bewaren voor de haastige dag.
  Wel iets minder vers maar zeker als het kook/bakgroenten bijv zijn kan t prima!

  Frederieke schreef:

  Goeie tip Michel! Dankjewel voor het delen. Groetjes en een fijne dag, Frederieke

  Cocky van den Berg schreef:

  Als ik de groente etc ga snijden, staat er bij mij altijd een bakje op het aanrecht waar het snijafval in gaat. Zo hou ik het opgeruimd op mijn aanrecht. Alle gesneden ingrediënten gaan in passende schaaltjes die samen de mis-en-place vormen. Zo staat alles klaar en kan ik vlot het recept volgen en de maaltijd bereiden

  Lisa Kapan schreef:

  Hai Cocky,

  Dat klinkt inderdaad super handig! Dank voor het delen.

  Groeten,

  Lisa
  Team HelloFresh

  Marga schreef:

  Als ik ga beginnen met koken zet ik ook mijn waterkoker (op groenstroom) aan zodat ik gelijk heet water bij de groente kan doen en minder gas gebruik.

  Lisa Kapan schreef:

  Hi Marga, dat is zeker een goede tip! Dank voor het delen. Groeten, Lisa