Heerlijk herfstdessert: warme appelkruimeltaartjes
11 oktober 2017Een krokant laagje aan de bovenkant en warm fruit van binnen: wij zijn dol op crumble! Dit van oorsprong Engelse dessert is een echte klassieker waar vele versies van bestaan. Wij blijven toch het meest fan van de combinatie van appel en kaneel. Voor crumble hoef je geen uren in de keuken te staan en iedereen wordt er blij van. Lees hier hoe je onze favoriet in een handomdraai maakt!
Crumble wordt meestal in een grote schaal geserveerd, maar in kleine bakjes ziet het er nog net iets feestelijker uit. We gebruiken voor dit recept Jonagold appels, maar je kunt ook andere appelsoorten gebruiken zoals Goudreinet, Elstar of Granny Smith voor een extra frisse smaak. Het gebruik van kaneel maakt het mooi af, maar je kunt het zelfs nog iets kruidiger maken door een snufje kardemom door het kruimeldeeg te doen voor het de oven in gaat.
Warme appelkruimeltaartjes
Ingrediënten voor 6 personen:
- 2 Jonagold appels
- 25 g rozijnen
- 1 tl kaneel
- 50 g kristalsuiker
- 50 g ongezouten boter
- 75 g (volkoren) spelt- of tarwemeel
- Zout naar smaak
- Extra: slagroom, crème fraîche of vanille- of kaneelijs
Benodigdheden:
- 2 kommen
- Mini-ovenschaaltjes (ca. 9 cm)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de appel (Jonagold) in blokjes en meng deze met de rozijnen, kaneel en 1 el suiker in een kom.
- Vet de ovenschaaltjes in met een beetje roomboter en verdeel het appelmengsel over de ovenschaaltjes.
- Meng in een andere kom de overige roomboter, meel, overige suiker en een snufje zout. Kneed tot een los, kruimelig deeg. Verdeel het kruimeldeeg over de appel in de ovenschaaltjes.
- Bak de appelkruimeltaartjes 25 minuten in de oven, of totdat het kruimeldeeg goudgeel en gaar is.
- Serveer de appelkruimeltaartjes zonder iets extra’s, of naar wens met slagroom, crème fraîche of een bolletje vanille- of kaneelijs.
Leuk recept