Vegetarische valentijns-pasta met aubergineballetjes

13 februari 2019
door Helene Tips en Tricks

    Liefde gaat door de maag… en zeker met valentijn! Verwen je vegetarische valentijn met deze iconische Lady en de Vagebond-pasta. Je maakt hem met aubergine- in plaats van gehaktballen en lekkere spaghettislierten om dicht naar elkaar toe te slurpen. Mwah!

    Zelfs de meest fervente vleesfanaat smelt voor deze vegetarische balletjes op basis van aubergine. Je geeft ze een knapperige bite door pijnboompitten en broodkruimels toe te voegen en maakt ze heerlijk Italiaans met Parmezaanse kaas, mozzarella en rozemarijn.

    Laat als een echte chef je saus lang sudderen op het vuur, zo krijg je een intense smaak van knoflook, tomaat en verse kruiden. Tomaat wordt bovendien extra zoet door lang te garen. 

    Voor 4 personen

    Pink Summer – Himbeere küsst Holunderblüte

    Ingredients

    • Voor de balletjes:

      • 2 aubergines, in kleine blokjes gesneden
      • 6 el olijfolie
      • 125 g mozzarella, in kleine blokjes gesneden
      • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
      • 50 g pijnboompitten, geroosterd
      • Handje fijngehakte rozemarijn
      • 2 grote eieren
      • 100 g broodkruimels

      Voor de pasta en saus:

      • 3 el olijfolie
      • 4 knoflookteentjes
      • 2 takjes basilicum
      • 2 x 400 g hele gepelde tomaten uit blik
      • Peper & zout
      • 340 g spaghetti
      • Knapperig brood om te serveren

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de blokjes aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de aubergine gedurende 30 minuten en roer halverwege om.
    2. Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de versnipperde knoflook in 2 minuten goudbruin. Voeg de basilicumblaadjes toe en roer om. Doe de gepelde tomaten in de pan en plet ze met een lepel. Breng op smaak met peper en zout en verhoog het vuur tot gemiddeld hoog. Roer even door. Zet het deksel op de pan en breng het mengsel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat zachtjes pruttelen. Roer de saus af en toe door en haal de pan na zo’n 45 of 60 minuten van het vuur zodra de saus wat dikker geworden is en de smaken geconcentreerd zijn.
    3. Meng intussen de mozzarella, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en rozemarijn in een aparte kom. Voeg de geroosterde aubergine toe en roer het ei en paneermeel erdoor.
    4. Rol uit het mengsel 12 gelijke ballen zo groot als een golfbal. Plaats 5 cm uit elkaar op een braadslede of bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bak in de oven gedurende 20 minuten of tot ze knapperig en goudbruin zijn.
    5. Breng gezouten water aan de kook in een grote pan en kook de spaghetti al dente gaar. Schep ⅓ van de saus in een aparte kom en schepde spaghetti in de pan met ⅔ van de saus. Meng de saus en pasta samen en voeg naar eigen voorkeur een eetlepel kookvocht toe.
    6. Schep de spaghetti in een schaal, garneer met een pollepel saus, bestrooi met Parmezaanse kaas en maakaf met verse basilicum. Serveer met wat knapperig brood. Eet smakelijk!
    Vorig artikel
    De beste brownies + 3 toppings De beste brownies + 3 toppings
    Volgend artikel
    3 x gezond én lekker junkfood 3 x gezond én lekker junkfood

    Gerelateerde artikelen