Tips & tricks: zelf groentebouillon maken
5 februari 2016Zelf bouillon maken is een stuk makkelijker dan je denkt. Bouillon is simpel gezegd het kookvocht dat overblijft na het koken van vlees, vis of groente. Bouillon is de basis van veel soepen en sauzen. Ook is het een heerlijke smaakmaker, die bijvoorbeeld rijst of orzo extra smaak geeft.
Een bouillonblokje gebruiken is natuurlijk hartstikke gemakkelijk. Maar heb je wat meer tijd en houd je ervan om wat langer in de keuken te staan? Maak dan zelf bouillon!
Recept voor zelfgemaakte bouillon
Ingrediënten voor 12 – 16 bouillonblokjes
- 1 – 2 uien
- 2 – 3 wortels
- 3 – 4 stengels bleekselderij
- 4 – 5 takjes tijm
- 1 blaadje laurier
- Een handvol peterselie
- 1 tl grofgemalen peper
Optioneel:
- Prei (vooral het groene gedeelte)
- Venkel
- Tomaat
- Champignons
- Pastinaak
Benodigdheden:
- Pan met deksel
- Vergiet en grote kom
- Theedoek
- Ijsblokjesvorm
Bereidingswijze:
- Snijd de ui, wortels en bleekselderij grof. Je hoeft de ui niet per se te schillen, handig!
- Doe alle groenten in een pan met deksel. Zorg ervoor dat de groenten net onder water staan en voeg de kruiden toe. Je hebt het zelf in de hand: hoe minder water je toevoegt, hoe geconcentreerder de bouillon wordt.
- Breng de bouillon op middelhoog vuur, afgedekt, aan de kook. Doe de deksel niet volledig op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Laat ongeveer 60 minuten koken. Roer een aantal keer goed door.
- Haal de groenten uit de pan (gemakkelijk: gebruik hier een schuimspaan voor).
- Zet het vergiet boven op een grote kom en leg de theedoek in het vergiet. Giet hier de bouillon doorheen. Gebruik de bouillon direct of bewaar in een plastic bakje in de vriezer.
Goed om te weten: bouillon heeft van zichzelf een zoute smaak. Hierdoor hoef je dus geen zout toe te voegen.
Veel kookplezier!