Tips & tricks: zelf groentebouillon maken

5 februari 2016
door Frederieke Ingrediënten

    HF-160119_Global_blogshoot_Stock-01_low

    Zelf bouillon maken is een stuk makkelijker dan je denkt. Bouillon is simpel gezegd het kookvocht dat overblijft na het koken van vlees, vis of groente. Bouillon is de basis van veel soepen en sauzen. Ook is het een heerlijke smaakmaker, die bijvoorbeeld rijst of orzo extra smaak geeft.

    Een bouillonblokje gebruiken is natuurlijk hartstikke gemakkelijk. Maar heb je wat meer tijd en houd je ervan om wat langer in de keuken te staan? Maak dan zelf bouillon!

    HF-160119_Global_blogshoot_Stock-05_low

    Recept voor zelfgemaakte bouillon

    Ingrediënten voor 12 – 16 bouillonblokjes

    • 1 – 2 uien
    • 2 – 3 wortels
    • 3 – 4 stengels bleekselderij
    • 4 – 5 takjes tijm
    • 1 blaadje laurier
    • Een handvol peterselie
    • 1 tl grofgemalen peper

    Optioneel:

    • Prei (vooral het groene gedeelte)
    • Venkel
    • Tomaat
    • Champignons
    • Pastinaak

    Benodigdheden: 

    • Pan met deksel
    • Vergiet en grote kom
    • Theedoek
    • Ijsblokjesvorm

    Bereidingswijze: 

    1. Snijd de ui, wortels en bleekselderij grof. Je hoeft de ui niet per se te schillen, handig!
    2. Doe alle groenten in een pan met deksel. Zorg ervoor dat de groenten net onder water staan en voeg de kruiden toe. Je hebt het zelf in de hand: hoe minder water je toevoegt, hoe geconcentreerder de bouillon wordt.
    3. Breng de bouillon op middelhoog vuur, afgedekt, aan de kook. Doe de deksel niet volledig op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen.
    4. Laat ongeveer 60 minuten koken. Roer een aantal keer goed door.
    5. Haal de groenten uit de pan (gemakkelijk: gebruik hier een schuimspaan voor).
    6. Zet het vergiet boven op een grote kom en leg de theedoek in het vergiet. Giet hier de bouillon doorheen. Gebruik de bouillon direct of bewaar in een plastic bakje in de vriezer.

    Goed om te weten: bouillon heeft van zichzelf een zoute smaak. Hierdoor hoef je dus geen zout toe te voegen.

    Veel kookplezier!

     

     

    Vorig artikel
    Kidspiration: spaar voor een groenteslinger – deel 2 Kidspiration: spaar voor een groenteslinger – deel 2
    Volgend artikel
    Keukentrucs- tips voor in de keuken Keukentrucs- tips voor in de keuken

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.