Zo bereid je het perfecte eitje 16 maart 2018

door Lisa Kapan In de keuken

Ook wel eens gebaald van een te hardgekookt ei, te droge roerei of een mislukt gepocheerd ei? Met deze tips word je een echte e(i)xpert! 

ei koken

Eieren zijn gezond, lekker en zitten vol proteïne. Een gekookt eitje in de ochtend, ‘s middags gepocheerd in een geweldige shakshuka of verwerkt in Hollandaisesaus bij het avondeten – ei kan altijd! Hoewel een Hollandaisesaus wel om aardig wat ervaring in de keuken vraagt, hoeven andere ei-bereidingen dat echt niet te zijn. Met deze stappen wordt het een eitje!

ei bereiden

Gepocheerd

ei bereiden

Ingrediënten:

1 ei
1 tl wittewijnazijn

Bereiding:

Zet een grote pan met ruim water op het vuur en breng het net niet aan de kook. Als je kleine bubbeltjes ziet verschijnen op de bodem van de pan zit je goed.
Voeg de wittewijnazijn toe aan het water en roer dit door.
Breek een ei voorzichtig in een kleine kom en laat het ei in een keer in het water glijden.
Laat het ei 2 tot 4 minuten koken (2 minuten als je van zacht eigeel houdt) en haal met een schuimspaan uit het water.

TIP: Doe je gepocheerde ei bijvoorbeeld op een geroosterde boterham of een bagel met avocado, gerookte zalm, roomkaas en gebakken spinazie.

Gebakken

ei bereiden

Ingrediënten:

2 eieren
Olie of boter
Zout en peper

Bereiding:

Zet een koekenpan met wat olie op het vuur en laat de pan heet worden. Breek de eieren in de pan (laat de dooier heel of prik het door) en bestrooi met zout en peper. Bak voor 2 tot 3 minuten. Je kunt zien of ze goed zijn als het eiwit stevig is geworden.

Tip: Hou je van een knapperig gebakken ei? Wanneer je de pan een beetje omhoog tilt kun je met een lepel de warme olie over het ei blijven scheppen. Zo krijgt het ei meer bite.

Gekookt

Ingrediënten:

1 ei

Bereiding:

Breng water aan de kook in een steelpan en leg het ei voorzichtig in het water. Haal de pan van het vuur. Voor een zachtgekookt ei zet je de wekker op 5 minuten. Heb je liever een hardgekookt ei? Laat het ei dan 10 minuten in het water liggen. Laat het ei hierna schrikken in koud water.

Tip: Om te voorkomen dat het ei breekt in het water, kun je er van tevoren een klein gaatje in prikken met een naald.

Roerei

Ingrediënten:

2 eieren
1 tl boter

Bereiding:

Breek 2 eieren in een kom en klop ze los met een garde of een vork. Breng op smaak met zout en peper. Laat ondertussen de boter smelten in een koekenpan op laag vuur. Voeg de eieren toe aan de pan en houd ze in beweging door met een houten lepel of spatel te blijven roeren. Doe dit voor ongeveer 4 minuten. Het ei is klaar als het er steviger, maar nog wel smeuïg uitziet.

Tip: Om roerei wat extra’s te geven kun je er een beetje creme fraiche, wat geraspte kaas en fijngehakte bieslook door roeren.

Van welk ei word jij blij?

Vorig artikel
7 opvallende paastradities 7 opvallende paastradities
Volgend artikel
5 snelle spreads 5 snelle spreads

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Irene schreef:

Over het koken van eieren, hebben jullie gouden tips voor als je meer eieren wilt koken? 6 of bijvoorbeeld 10 of zelfs 15? En als de eieren wel of juist niet uit de koelkast komen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *