Hoe pocheer je een ei?

28 februari 2018
door Frederieke Gerechten

  ei pocheren

  Een gepocheerd eitje voelt als echte luxe – misschien omdat niet iedereen weet hoe je dit goed doet en je het daardoor niet zo vaak eet. Maar eigenlijk is het een eitje om te maken! Zie hier je dat doet.

  Pocheren kun je leren

  Wat is pocheren eigenlijk? Het is een techniek waarbij je een eitje zonder schaal kookt en de dooier daarbij in tact blijft. Het ei pocheren in een perfecte ronde vorm is best lastig, maar een gepocheerd ei dat niet helemaal perfect van vorm is, smaakt evengoed lekker. Je kunt je gepocheerde ei op allerlei manieren eten. Probeer het bijvoorbeeld eens op geroosterd brood met gerookte zalm en avocado of bij een vegetarisch rijstgerecht.

  Ingrediënten: 

  • 8 el wittewijnazijn
  • 1 ei

  Benodigdheden: 

  • Kom
  • Steelpan
  • Schuimspaan

  Bereidingswijze: 

  [columns_row width=”half”] [column]ei pocheren[/column] [column]ei pocheren[/column] [/columns_row]

  [columns_row width=”half”] [column]1. Voeg de wittewijnazijn toe aan een (steel)pan met zacht kokend water. [/column] [column]2. Roer de wittewijnazijn door het water en zorg dat het water zacht kookt.[/column] [/columns_row]

   [columns_row width=”half”] [column]ei pocheren[/column] [column]ei pocheren[/column] [/columns_row]

   [columns_row width=”half”] [column]3. Breek het ei in een kom en giet het daarna in de pan.[/column] [column]4. Kook het ei 4 – 5 minuten op middelmatig vuur. Schep het daarna uit de pan met een schuimspaan.[/column] [/columns_row]

  Hoe eet jij jouw gepocheerde ei het liefste?

  Vorig artikel
  Zelfgemaakte chocolademelk Zelfgemaakte chocolademelk
  Volgend artikel
  Een smakelijke week zonder vlees: zo doet je dat! Een smakelijke week zonder vlees: zo doet je dat!

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  Wouter B schreef:

  Die azijn, het is een mythe, en ik kan er geen technologisch voordeel in bedenken.

  Wat is nou de echte trick”: vooral als je er een stuk of 30 moet maken, en je niet weet wat voor kwaliteit eieren je hebt.

  Neem een voldoende grote pan, met alleen een beetje zout in het water. Breng aan de kook, en breek het ei boven een theezeefje wat je eerst onder de kraan hebt natgemaakt.

  Het ‘losse’ eiwit wat zo’n zooi geeft in je kookwater, zakt door het zeefje, en kun je naderhand gebruiken om een bouillon te klaren.

  Het vaste eiwit rondom de dooier blijft in takt, en zo kantel je hem voorzichtig in het pocheerwater. Na een minuut of twee is ie dermate opgesteven dat je hem er met een schuimspaan uit kunt halen.

  Daarna leg je ze op een bord met keukenpapier die je vervolgens in een oven op 70 graden zet.

  Zo heb je 3 in tranches 30 perfect gepocheerde eieren!