6 keukenverschillen tussen Nederland en België

28 maart 2016
door Nora In de keuken

    BE_VS_NL_vlag-02

    Ook al spreken we dezelfde taal als Vlamingen en liggen er waarschijnlijk altijd aardappelen in onze voorraadkasten, toch verschillen onze keukens best een beetje van elkaar. Van speciale keukentermen tot hét nationale gerecht bij uitstek: wij gingen op zoek naar de grootste keukenverschillen tussen de Nederlandse en de Belgische keuken.

    1.  Herman den Blijker vs Jeroen Meus

      We gaan van start met onze bekendste keukenhelden. Tegenover onze televisiekok Herman den Blijker staat in België Jeroen Meus. Deze vrolijke Leuvense kok presenteert er onder andere het programma ‘Dagelijkse Kost’, waarin hij iedere dag de lekkerste gerechten klaarmaakt.

    2. Stamppot vs stoofvlees friet

      Als je aan de Nederlandse keuken denkt, denk je al snel aan stamppot (in het Vlaams noemen ze het stoemp). Voor een goede hutspot, boerenkool- of andijviestamppot kun je ons als Nederlanders ’s nachts wel wakker maken. In België zijn ze vooral fan van stoofvlees friet. Dat is voor hun een echte klassieker. Het is vorig jaar zelfs verkozen tot het lievelingsgerecht van de Belgen in het populaire kookprogramma Dagelijkse Kost.

    3. Peen vs wortel

      Het eten uit beide landen heeft best wat overeenkomsten. Grotere verschillen zijn er te vinden in hoe we bepaalde ingrediënten noemen. Zo bestaat het woord ‘peen’ niet in het Vlaams. Andere taalverschillen komen voor bij de woorden ‘ham’ en ‘ui’. Ben je op vakantie in België, gebruik dan de woorden ‘hesp’ of een ‘ajuin’.

    4. De Librije vs Hertog Jan

      In België mogen restaurants De Karmeliet, Hof van Cleve en Hertog Jan pronken met drie Michelinsterren op hun gevel. In Nederland zijn die sterren voor restaurants De Librije en De Leest. Sergio Herman, Nederlander van origine maar dankzij zijn restaurant The Jane in Antwerpen ook razend populair in België, brengt het beste van onze twee landen samen. Allebei culinaire toplanden, dat is zeker!

    5. Alle dagen honger vs Uit Pauline’s keuken

      In Nederland is Uit Pauline’s Keuken één van de meest gekende blogs. Naast die van HelloFresh natuurlijk. 😉 In België is Alle dagen honger vorig jaar bekroond door het tijdschrift Weekend Knack als beste Belgische foodblog. Dit blog is een initiatief van drie creatieve Antwerpenaren. Ze organiseren regelmatig events en brachten vorig jaar zelfs hun eerste boek uit.

    6. Haring vs aardbeien

      Het hele jaar door vind je in Nederland haringkramen. Heerlijk!  Tijdens het aardbeienseizoen zie je bij onze Zuiderburen dan weer overal langs de weg aardbeienkraampjes. Of kramen met kip aan het spit, daar zijn de Belgen ook gek op.

    Heel wat keukenverschillen dus maar wat we overduidelijk met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor lekker eten. Die liefde zit ook in het DNA van HelloFresh en delen we dan ook elke week graag met jou.

    Vorig artikel
    Paaseieren schilderen met natuurlijke producten Paaseieren schilderen met natuurlijke producten
    Volgend artikel
    Sinaasappel-chocolademousse met verse munt Sinaasappel-chocolademousse met verse munt

    Gerelateerde artikelen

    2 reacties

    Erin schreef:

    Wellicht ben ik dan als Maastrichtse qua eetgewoontes wat zuidelijker georienteerd. Ik heb wel kookboeken van Jeroen Meus en geen enkele van Blijker. En een frietje zuurvlees bekoord mij meer dan een stamppot waarbij ik ook nog moet opmerken dat wij het hier wortelenrats noemen en het woord peen nooit gebruiken.

    Nora schreef:

    Leuk dat je wat van beide landen kan meepikken Erin! Wat is ‘wortelenrats’ een leuk woord trouwens. 🙂