6x zo veelzijdig is zoete aardappel 🍠

30 april 2020
door Sophie B. Inspiratie

    Sta jij te springen als de Indiase dahl met zoete aardappel of zoete aardappel-soep weer op het menu staat? We feel you! Oranje, zoet van smaak en makkelijk te bereiden – ook wij zijn fan van deze bataat. Daarom delen wij feitjes en recepten met zoete aardappel in de hoofdrol. 

    [columns_row width=”half”] [column][/column] [column]
    1. Anders dan de naam doet denken is de zoete aardappel geen familie van de oer-hollandse aardappel. De zoete aardappel is namelijk een knolgewas, afkomstig van een plant uit de windefamilie. 
    2. De zoete aardappel heeft wereldwijd verschillende namen. In bijvoorbeeld Polynesië staat hij bekend als kumara. En in de Verenigde Staten noemen ze de zoete aardappel yam en wordt hij het liefst gegeten tijdens Thanksgiving. 
    3. De zoete aardappel is niet altijd oranje van kleur. Hij kan ook wit, geel en zelfs paars zijn! 
    4. In Okinawa, een bekende Blue Zone in Japan waar veel mensen 100 worden, bestond het dieet vroeger voor 60% uit zoete aardappel. 
    5. De zoete aardapel barst van de vitaminen. Ze zijn rijk aan vitamine A, maar ook vitamine C, B3, B5 en B6.  
    [/column] [/columns_row]

    Loopt het water je al in de mond? Van poffen tot bakken en zoet tot zout: wij delen 6x verrassende recepten met zoete aardappel. En vergeet jouw favoriete zoete aardappel gerecht niet te delen met #HelloFreshnl. 

    1. Zoete aardappelpuree met gegratineerde aubergine

    Zoete aardappel is perfect om puree van te maken. Wat dacht je van dit recept waar we puree van de zoete aardappel combineren met aubergine en knapperige rode paprika. De oude geitenkaas en de bieslook zorgen voor een lekkere hartige smaak. Klaar? Stampen maar.

    2. Zoete aardappeldonuts

    Zei iemand donuts? Hoewel je het je misschien lastig voor kunt stellen, zijn donuts gemaakt van zoete aardappel ontzettend lekker en een echte traktatie voor jong tot oud. Vind hier het recept!

    3. Gevulde zoete aardappel met guacamole

    Zoete aardappel in combinatie met guacamole is comfort food met de hoofdletter C. Dit recept is heel makkelijk te maken en een ware smaakexplosie in je mond.

    Ingrediënten

    • 1 zoete aardappel
    • Olijfolie
    • ½ teentje knoflook
    • ½ rode peper
    • Avocado
    • Citroensap
    • 1 avocado
    • Peper en zout

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Was de zoete aardappel en prik er met een vork een paar gaatjes in. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
    3. Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie en bak 45 minuten in de oven.
    4. Hak ondertussen de knoflook en rode peper fijn en meng dit met het vruchtvlees van de avocado. Voeg citroensap, zout en peper toe en pureer alles om er guacamole van te maken.
    5. Halveer de zoete aardappel en haal met een lepel wat vruchtvlees uit het midden. Vul de twee helften met guacamole en genieten maar!

    4. Zoete aardappelfrieten

    [columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

    Eén van onze favoriete bereidingen van de zoete aardappel: frietjes! Hak de zoete aardappel in frieten, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat paprikapoeder en eventueel wat zout over. Bak de frietjes 30 minuten op 200 graden in de oven en voilà: je hebt overheerlijke frieten. Lekker met zelfgemaakte mayonaise.

    5. Toast van zoete aardappel

    Wist je dat je zelfs toast van zoete aardappel kunt maken? Met deze gezonde snack krijg je niet alleen een flinke dosis groente binnen, maar je zet ‘m ook nog eens snel op tafel. Ga voor een zoete of hartige variant. Lees hier hoe je dat doet.

    6. Zoete aardappelchips

    Wist je dat zelfgemaakte chips stukken gezonder is dan kant-en-klaar gekochte chips? Zeker als je zoete aardappels gebruikt in plaats van gewone aardappels. Je kunt je creativiteit er op los laten en variëren met de kruiden die je lekker vindt. Mmm!

    Ingrediënten

    • 1 zoete aardappel
    • 5 el olijfolie
    • Zout
    • Paprikapoeder

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
    2. Schil de zoete aardappel, was hem en droog hem vervolgens af. Snijd de zoete aardappel met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 millimeter.
    3. Meng de olijfolie, een snufje zout en een snufje paprikapoeder in een kom. Dompel de schijfjes zoete aardappel onder in het olijfolie mengsel.
    4. Leg de schijfjes zoete aardappel vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de chips 10 minuten in de oven. Draai ze om en bak ze nog eens 10 minuten.
    5. Let op: de baktijd is afhankelijk van de dikte van de chips. Hoe dunner de chips, hoe korter in de oven!
    Vorig artikel
    5x de wereld rond vanuit je eigen keuken 5x de wereld rond vanuit je eigen keuken
    Volgend artikel
    7x zonder zorgen samen koken met de kinderen 👩‍🍳 7x zonder zorgen samen koken met de kinderen 👩‍🍳

    Gerelateerde artikelen