Hoe kook je schelvis

26 juli 2024
door HelloFresh Ingrediënten

Of je nu schelvissteaks of -filets kookt, deze witte vis biedt veel veelzijdigheid. Net als kabeljauw is het vaak een populaire keuze voor de Britse klassieker fish and chips. Toch kan schelvis op veel meer manieren worden gekookt dan alleen gefrituurd in beslag.

De beste manier om schelvis te koken

Schelvis koken gaat het beste met verse vis, omdat dit ervoor zorgt dat de vis het meest mals en smaakvol is. Vissteak met graat erin of filets worden vaak in beslag geserveerd, maar er zijn ook genoeg alternatieve recepten. Je kunt een hele schelvis bereiden als je ervoor zorgt dat deze helemaal schoon is voordat je gaat koken. Hele schelvissen zijn geschikt om te barbecueën, grillen of roosteren.

Schelvis koken in een pan

Om schelvis te bakken:

  • Smelt wat boter in een koekenpan totdat de pan volledig bedekt is.
  • Terwijl de boter smelt, bestuif je de schelvisfilets licht met bloem en voeg je een beetje zout en peper toe om te kruiden.
  • Verlaag het vuur om te voorkomen dat de boter spettert.
  • Pak vervolgens je schelvisfilets aan één uiteinde op en leg ze voorzichtig op één kant in de pan.
  • Zet het vuur weer op middelhoog.
  • Laat de filets drie minuten koken.
  • Draai de vis om en houd deze nog drie minuten op het vuur totdat deze gaar is.
  • Voeg wat extra boter toe als de pan droog wordt om te voorkomen dat de schelvis blijft plakken.
  • Haal de filets uit de pan zodra ze gaar zijn en leg ze op een bord en voeg een scheutje citroensap toe.

Schelvis koken in de oven

Om schelvis in de oven te koken, bak je deze op een hoge temperatuur om ervoor te zorgen dat de vis goed gaar is zonder uit te drogen.

  • Verwarm je oven voor op 200°C en wacht tot deze de gewenste temperatuur heeft bereikt.
  • Dep ondertussen je filets droog met een vel keukenpapier.
  • Kruid de filets met een snufje zout en peper, en strooi er gehakte peterselie over voor extra smaak.
  • Leg de filets in een ovenvaste schaal.
  • Giet geen olijfolie over je schelvisfilets, omdat dit kan leiden tot overkoken. In plaats daarvan kan een scheutje olijfolie op de bodem van de schaal in combinatie met een schijfje citroen bovenop uitdroging voorkomen.
  • Bak de filets ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hun grootte, totdat het witte vlees schilferig begint te worden.
  • Bij het bereiden van een hele schelvis volg je een vergelijkbare methode, waarbij je ongeveer 15 minuten kooktijd aanhoudt voor elke vis.

Tip:
Alle ovens verschillen. Zorg ervoor dat de schelvis goed heet is voordat je deze serveert en warm de vis niet opnieuw op.

 

Schelvis koken in een airfryer

Schelvis bereiden in de airfryer is een gezonder alternatief voor frituren, omdat er veel minder olie nodig is.

  • Dep de filets droog met keukenpapier en leg ze op een bord. Het drogen van de schelvis zorgt ervoor dat de kruiden goed blijven plakken.
  • Voeg zout en peper toe om te kruiden en besprenkel de vis met een kleine hoeveelheid plantaardige, zonnebloem- of olijfolie.
  • Leg de filets in een mandje van je airfryer, met zoveel mogelijk ruimte ertussen.
  • Stel de airfryer in op 175°C en bak de filets 8 tot 10 minuten, afhankelijk van hun dikte. De schelvis is goed gaar als deze gemakkelijk uit elkaar valt met een zachte druk van een vork.
  • Controleer de schelvis en zet hem indien nodig nog een minuut terug in de airfryer, en controleer daarna opnieuw.

Hoe kook je gerookte schelvis 

Gerookte schelvis wordt van tevoren bereid in een rookoven om het een kenmerkende rooksmaak te geven. Dit betekent echter niet dat het al volledig gaar is. Je moet gerookte schelvis op dezelfde manier koken als verse schelvis. Gebruik een van de hierboven beschreven methoden voor gerookte schelvisfilets.

Gerookte schelvis koken in melk

Er zijn twee methoden om gerookte schelvis in melk te bereiden. De rokerige zoetheid van de schelvis doordrenkt de melk, waardoor een heerlijke saus ontstaat om bij je visgerecht te serveren.

  • Om schelvis te pocheren op het fornuis, gebruik je een brede pan. Smelt boter en bak wat fijngehakte uien lichtjes, voeg dan de gerookte schelvis toe. Giet vervolgens langzaam melk in de pan totdat de toppen van de filets zichtbaar zijn. Draai de vis af en toe om ervoor te zorgen dat deze volledig gaar wordt.
  • Als alternatief kun je melk toevoegen aan een ovenvaste schaal en gerookte schelvis in de oven koken. Om het volledig te pocheren, stel je je oven in op een hoge temperatuur van minstens 200°C. Haal de schaal halverwege het proces tijdelijk uit de oven om de vis om te draaien.

Kooktijden voor schelvis

Schelvis moet snel worden gekookt om te voorkomen dat het uitdroogt. Bij het koken van vis op kamertemperatuur, is een algemene regel om ongeveer 15 minuten per vis in de oven te bakken. Laat het iets langer koken als je vis net uit de koelkast komt. Voor het ondiep bakken van schelvis, richt je op 2-3 minuten per kant, zorg ervoor dat het vlees gemakkelijk schilfert voordat je het serveert.


Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

Schelvis-recepten

Ontdek deze HelloFresh-recepten voor het bereiden van schelvis:

Veelgestelde vragen

Hoe kook je schelvisfilets?

Je kunt schelvisfilets ondiep bakken, in de oven bakken of met de airfryer. Deze methoden zijn over het algemeen gezondere alternatieven dan ze in beslag te dopen en te frituren.

Hoe lang kook je schelvis in de oven?

Reken op ongeveer 15 minuten kooktijd per schelvis bij het bereiden in de oven.

Hoe lang kook je gerookte schelvis in de oven?

Gerookte schelvis heeft een vergelijkbare kooktijd als verse schelvis, dus ongeveer 15 minuten per vis is ideaal.


Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
Vorig artikel
Hoe maak je slagroom Hoe maak je slagroom
Volgend artikel
Hoe vries je rabarber in voor langdurig resultaat Hoe vries je rabarber in voor langdurig resultaat

Gerelateerde artikelen