Leer Tom kennen – hij zorgt voor de boerenkool in jouw box

6 januari 2016
door Frederieke Achter de schermen

HF_magazine_winter_drukbestand2

We vinden het belangrijk om te weten waar onze ingrediënten vandaan komen. Daarom zijn we bij boer Tom langsgegaan om jullie te kunnen laten zien waar de boerenkool, een echte wintergroente, uit de box vandaan komt. Hij nam ons mee naar zijn akkers.

Over de boer

Den Briel. Alfa verloor er zijn bril en het was het eindstation van Jan Klaassen de trompetter. Beiden hebben helaas nooit kunnen genieten van de boerenkool van boer Tom. Toch teelt de Brielse boer alweer 32 jaar lang boerenkool. “Ik ben begonnen met het telen van spruiten en aardappelen. Als vanzelf ben ik toen de boerenkool ingerold. Inmiddels verbouw ik op 13 hectare boerenkool. Verder heb ik ook nog wittekool, rodekool, aardappelen en een landwinkel. En nog wat dieren, zoals kippen en varkens.” Tom merkt dat boerenkool een steeds grotere naam krijgt, met name als superfood. “Laatst heb ik van die populaire boerenkoolchips geprobeerd. Geef mij maar een Hollandse stamppot, gemaakt van mijn eigen boerenkool en aardappelen.”

Een dag uit het leven van Tom

3:45 De wekker gaat af. Gelukkig gaat de wekker ook vaak “pas” om 5.30 uur.

4:30 Tom levert een partij boerenkool af bij de groothandel en de inkopen voor de landwinkel worden gedaan.

6.30 Tom komt thuis en gaat zijn dieren voeren.

8.00 De hoofdwerkzaamheden van de dag gaan beginnen: samen met zijn team boerenkool oogsten. Tom gaat nooit zonder pet het veld op. “Handig bij alle weersomstandigheden.” volgens Tom.

12.00 Lunchtijd: een Hollandse boterham met kaas, waarna de werkzaamheden weer zijn aandacht vragen.

18.00 Samen met het gezin avondeten.

21.00 Tijd om naar bed te gaan. Morgen gaat weer vroeg de wekker.

HF_magazine_winter_drukbestand3

Hoe de boerenkool op jouw bord belandt

De boerenkool wordt in juni en juli geoogst. Het weer speelt hierbij een belangrijke rol. “Het komt wel eens voor dat je de ene maand dag en nacht bezig bent met het besproeien van de boerenkool, terwijl je een maand later zowat verdrinkt door al het regenwater dat er uit de lucht valt. Dat maakt het een leuke uitdaging! Als alles goed is gegaan, oogsten we de boerenkool van september tot maart. Dat gebeurt allemaal met de hand. Het is arbeidsintensief, omdat elke boerenkool handmatig wordt geoogst maar zo kunnen we de kwaliteit van de boerenkool het beste waarborgen.” vertelt Tom.

Samen met zijn team, bestaande uit zo’n vijf mensen, is Tom dan de hele dag in de weer. Ook zijn dochter (12 jaar) vindt het leuk om te helpen. “Ze springt zonder problemen op de trekker en steekt graag haar handen uit de mouwen. Het lijkt me mooi om in de toekomst het bedrijf samen met haar te runnen.” Nadat de boerenkool is geoogst, komt het proces in een stroomversnelling. Nog dezelfde dag wordt de boerenkool gewassen en gesneden, op nog geen 2 km van de akkers van Tom vandaan. Dit zorgt ervoor dat de boerenkool de volgende dag al in jouw HelloFresh Box zit. Verser kan niet!

HF_magazine_winter_drukbestand

Goed voor de gezondheid

We hebben het hierboven al genoemd: boerenkool is hot. Door het etiket van superfood wordt de groente in onder andere chips en smoothies verwerkt. Maar hoe gezond is boerenkool eigenlijk?

  • Boerenkool is rijk aan vitamine C en vitamine K. Dit laatste zorgt bijvoorbeeld voor sterke botten.
  • Boerenkool bevat veel vezels en dit is goed voor de stoelgang.
  • Er zit veel betacaroteen in boerenkool. Dit stofje speelt een positieve rol als antioxidant.
  • Voor de calorieëntellers onder ons: boerenkool is een hele ‘slanke’ groente, doordat het maar 46 kcal bevat per 100 gram.
  • Boerenkool is bijzonder rijk aan calcium: 100 g boerenkool bevat namelijk evenveel calcium als 1 beker melk.

Wil je boerenkool eens voor iets anders gebruiken dan stamppot? Maak dan deze gezonde smoothie!

Vorig artikel
Spruitensalade met gorgonzola Spruitensalade met gorgonzola
Volgend artikel
Kidspiration: spaghettidoolhof Kidspiration: spaghettidoolhof

Gerelateerde artikelen