De ‘gewone’ superfoods: onze favorieten

22 januari 2018
door Lisa Kapan In de keuken

  Superfoods waren de afgelopen jaren een echte trend; exotische zaden, vruchten en groenten stonden volop in de aandacht. Of je nu gelooft in de term of niet, er zijn genoeg alledaagse ingrediënten die vol goede vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten die je een échte powerboost geven. Extra aandacht dus voor deze ‘gewone’ helden!

  superfoods

  Bosbessen

  Bosbessen lijken misschien klein, maar zijn groots in voedingswaarde. Ze zitten vol vitamine C, E, antioxidanten en hebben onder andere een gunstige werking op de huid, darmen, ogen en de doorbloeding. Met een handje per dag krijg je al een bosbesboost!

  Broccoli

  Broccoli wordt vaak als bijgerecht gegeten, je zou bijna vergeten hoe gezond deze groene rakker is. Broccoli zit bomvol voedingstoffen (vitamine C, K, ijzer en kalium) en versterkt het immuunsysteem. Het mag dus gerust in de hoofdrol van je gerecht komen te staan! Naast de roosjes is ook de stronk een gezonde toevoeging in je menu; deze kun je bijvoorbeeld verwerken in een soep.

  Boerenkool

  Wij doen boerenkool al jaren in onze stamppot, maar in de rest van de wereld lijkt deze groente een opmars te maken om ‘u’ tegen te zeggen. In een roerbakgerecht, door smoothies en in salades: boerenkool is HOT. Met goede reden overigens; boerenkool is vezelrijk, zit barstensvol vitamine C en K, ijzer, antioxidanten en calcium.

  Rode bessen

  Hoewel sommige mensen deze bessoort te zuur vinden, is de voedingswaarde van deze rode parel alles behalve zuurtjes. De rode krachtpatsers zitten onder andere vol vezels, vitamine B1 en C, ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. In vergelijking met bosbessen zal het misschien minder uitnodigend zijn om een handje hiervan zó op te eten. Meng de rode bessen daarom bijvoorbeeld door een salade, yoghurt met ander (zoet) fruit of als garnering bij pannenkoeken.

  Spinazie 

  Dat verse spinazie een superfood is wisten we (en Popeye) natuurlijk allang. Qua voedingswaarde is spinazie werkelijk  een opvallende verschijning in vergelijking met andere groenten: het heeft een waslijst aan vitaminen en mineralen, waarvan een groot deel voorziet in de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of daar zelfs overheen gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seleen, zink, mangaan en vitamine A, C en E. Samengevat geeft spinazie een boost aan het immuunsysteem en draagt het bij aan een goede gezondheid.

  Naast deze lijst zijn er nog vele andere ‘gewone’ superfoods. Denk bijvoorbeeld aan bieten, knoflook, havermout peterselie, lijnzaad,  citroen en natuurlijk water.

  Wat is jouw favoriete ‘gewone’ superfood?

  Vorig artikel
  Snelle schoolavonden Snelle schoolavonden
  Volgend artikel
  Het bedenken van Quick & Easy-recepten Het bedenken van Quick & Easy-recepten

  Gerelateerde artikelen