De lekkerste culinaire reis naar… India
27 juli 2018Pittig, zoet, zuur, fris en kruidig en dat het liefst allemaal op één bord: dat is de Indiase keuken. Lees hier onze favoriete Indiase recepten en reis met je smaakpapillen af naar het verleidelijke oosten…
De Indiase keuken
India is een enorm veelzijdig land, zowel qua inwoners als gerechten in zijn keuken en culinaire tradities. Zo is maar liefst 31% van de Indiërs vegetarisch en is voor velen de koe een heilig dier die niet gegeten wordt. De verschillende klimaten in India zorgen ook voor een divers palet aan groenten, fruit en kruiden, waardoor de specialiteiten en kooktechnieken verschillen van regio tot regio. Om je wegwijs te maken delen we hier de klassiekers!
Dahl
3000 jaar geleden schreven de Indiërs al over hun geliefde dahl; een stevige soep – bijna puree – op basis van gepelde linzen. Je vindt er wel meer dan vijftig variaties van. In dit recept worden de linzen en zoete aardappel op smaak gebracht met kokosmelk. Heerlijk met naanbrood! Je kunt ‘m deze week in je box kiezen.
Curry
Wij associëren curry vooral met de crèmige, gele saus, maar het is eigenlijk een mengsel van kruiden en specerijen die mild of pittig kunnen zijn. Zoals bij alles in de Indiase keuken heb je talloze variaties, maar de meest populaire versie is de Madras-curry met rode pepers. In dit recept voeg je naast kokosmelk ook yoghurt toe om de smaken te temperen.
Naanbrood
In India is eten met je handen in plaats van bestek eerder regel dan uitzondering. Niet alleen een handig trucje om je tong niet te verbranden, maar voor Indiërs vooral een manier om het aroma van de maaltijd niet alleen te proeven, maar ook te voélen. Naast hun handen, gebruiken Indiërs ook naanbrood om het eten mee op te pakken. Naan is gemaakt van tarwemeel en traditioneel gebakken in een kleioven. In dit gerecht beleggen we het naanbrood met een pittig gekruide kipburger gecombineerd met frisse yoghurtdip. Eet dit recept, voor de échte Indiase beleving gerust met je handen!
Tikka masala
Tikka masala is één van India’s meest bekende en populaire gerechten. Maar komt het er wel vandaan? In Groot-Brittannië gaat het verhaal namelijk dat het gerecht niet in India maar in Glasgow is bedacht. Een Schot vond zijn kip curry iets te droog waarop de kok het gerecht opfleurde door er een schep tomatensaus aan toe te voegen. Waar het ook vandaan komt, wij zijn gek op deze vegetarische tikka masala met tofu.