De smeuïgste courgettecake
18 januari 2019
door Lisa Kapan
Tips en Tricks
Elke drie weken zet onze huischef Avigal een groente in het zonnetje – in bakrecepten, hoofdgerechten of desserts. Deze week gaan we voor een geweldige groen-recept: courgettecake!
Net als wortel en rode biet is courgette een zoete groente die perfect past in een bakgerecht als taart of cake en het net even meer bijzonder maakt. Je maakt deze courgettecake af met frisse frosting op basis van roomkaas, yoghurt en citroen: de kers- euh, courgette op de taart!
Avigal’s courgettecake
Ingredients
-
Voor het beslag:
- Klontje roomboter
- 230 ml olijfolie
- 250 g suiker
- 2 grote eieren
- 230 ml karnemelk
- 2 tl vanille-extract
- 1,5 tl kaneel
- 250 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 300 g courgette, fijngesneden
- 150 g walnoten, fijngehakt
Voor het glazuur:
- 210 g mascarpone
- 80 g Griekse yoghurt
- 330 g poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 330 g poedersuiker
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een rechthoekige bakvorm in met roomboter.
- Klop in een grote mengkom de olijfolie, suiker, eieren, karnemelk, het vanille-extract en de kaneel tot een glad mengsel.
- Meng de bloem, het bakpoeder en zout in een aparte kom en voeg met een houten lepel toe aan de grote mengkom. Voeg de fijngesneden courgette en fijngehakte walnoten vervolgens voorzichtig bij het mengsel.
- Doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot een in de cake geprikte tandenstoker zonder nat beslag eruit komt.
- Laat de cake volledig afkoelen voor je het glazuur aanbrengt.
- Voor het glazuur: klop de roomkaas en yoghurt samen tot een luchtige massa. Voeg het citroensap en de bloemsuiker beetje bij beetje toe terwijl je klopt. Voeg meer suiker toe als het glazuur te dun is en een beetje meer citroensap of yoghurt als het te dik is. Smeer met een spatel over de courgettecake. Klaar!
Bloemsuiker? Er staat geen bloemsuiker bij de glazur. Gewone suiker? Hoe veel?
Hoi Rude! Goed gezien: je hebt 330 gram poedersuiker nodig voor het glazuur. We hebben het aan het recept toegevoegd. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Hélène
Klopt het dat je 400 G suiker gebruikt? En maar 250 G bloem? Waarom zo veel suiker?
Hoi Caroline, we hebben de hoeveelheid suiker aangepast in het gerecht. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Hélène
Is het misschien mogelijk om een Koolhydraadarme box te bedenken?
Hoi Marrit! Bedankt voor je berichtje. Voorlopig hebben we nog geen specifieke box zonder koolhydraten, maar in ons menu kun je wel specifieke ‘calorie-focus’-gerechten kiezen. Deze bevatten minder calorieën dan de andere gerechten en bevatten veel groenten. Groetjes, Hélène