De wereld rond met gehaktballen

7 november 2017
door Lisa Kapan In de keuken

    Bij stamppot, door tomatensaus of op een broodje: we zijn gek op gehaktballen! Niet alleen in ons kleine landje smullen we ervan; in vele gerechten van over de hele wereld speelt de gehaktbal een smakelijke hoofdrol. Maar de ene bal is de andere niet. Want wat doen de Italianen ermee waardoor iedereen ‘mamma mia!’ uitroept en hoe weten de Zweden het toch elke keer als een perfect kastje in elkaar te knutselen? Wij zochten het uit.

    gehaktballen

    Hoe je een gehaktbal ook bereidt: de ingrediënten zijn vaak simpel en het eindresultaat krijgt iedereen razendsnel aan tafel. Niet alleen bij mensen thuis wordt er al eeuwenlang enthousiast van gegeten, ook in restaurants bedenken chefs nog altijd lekkere en soms spannende variaties op de klassieke bal. Wij van HelloFresh zijn erg nieuwsgierig hoe onze buren aan het kneden slaan en gingen op onderzoek uit. Wij nemen je mee op reis… watertanden gegarandeerd!

    gehaktballen

    Italië

    De Italiaanse gehaktbal, ook wel de poplette genoemd, komt oorspronkelijk uit de regio van Calabrië. De ingrediënten zijn simpel, smakelijk en hebben een duidelijke mediterrane achtergrond die sterk verbonden is met de boerencultuur van het gebied: rundergehakt, broodkruim, ui, kruiden en een beetje olijfolie wat het geheel op Italiaanse wijze afmaakt. Sommigen mengen er ook nog Grana Padano doorheen, anderen ook nog wat verse basilicum of pijnboompitten. Het eindresultaat wordt bijna altijd vergezeld door verse tomatensaus en pasta.

    Verenigde Staten

    In Noord-Amerika zijn gehaktballen niet aan te slepen en maken ze onderdeel uit van een van de meest geliefde gerechten: spaghetti & meatballs. Toen vele Italiaanse immigranten voet zetten aan Amerikaanse bodem namen zij hun geliefde gehaktballenrecept mee en werd het razendsnel onderdeel van de nationale keuken. De Amerikanen eten hun gehaktballen niet alleen in combinatie met spaghetti, maar gebruiken het ook graag als garnering op pizza. Qua receptuur lijkt de Amerikaanse bal erg op de Italiaanse, maar ligt de nadruk meer op de sappige textuur dan op de hoeveelheid kruiden.

    gehaktballen

    Zweden

    De Zweedse bal, ook wel de köttbullar genoemd, is al de laatste jaren bezig met een opmars. Dit is niet alleen ontstaan door de populariteit van een bepaalde interieurwinkel, maar ook doordat er steeds meer behoefte is aan het combineren van hartige met zoete smaken. Laten de Zweden daar nu net erg goed in zijn! De köttbullar worden tijdens nationale feestdagen gemaakt van runder- en varkensgehakt, ui, en samen met aardappelpuree, jus en komkommer geserveerd. Uiteraard kan de klassieke cranberrysaus niet vergeten worden. Maar ook met room en pasta hebben de kötbullar het prima naar hun zin. Smaklig måltid!

    gehaktballenMidden-Oosten

    In het Midden-Oosten worden gehaktballen op verschillende manieren gemaakt, maar de bekendste variant is toch wel de köfte. In verschillende Arabische, maar ook Oost-Europese landen is het uiterlijk van de köfte anders, zoals rond, klein of juist langwerpig, maar de basis is hetzelfde. Deze bestaat altijd uit een combinatie van runder- en lamsgehakt, ui, Arabische kruiden en verse kruiden zoals munt, peterselie of koriander. Ook wordt knoflook graag toegevoegd. Hoe het ook gegeten wordt; het is altijd een smakelijke aangelegenheid. De köfte wordt gecombineerd met een rijke saus van tomaten, kruiden, labne en rijst, of bijvoorbeeld met pita, een frisse salade, hummus en tahina.

    gehaktballen België

    In de Belgische keuken zijn er twee recepten die met scepter zwaaien: de Luikse gehaktbal en de ballen in tomatensaus. Beide versies bestaan uit dezelfde ingredienten: half-om-half gehakt, broodkruim en ui. Ook de bijrollen zijn weggelegd voor overeenkomstige lekkernijen zoals friet of aardappelpuree. De sauzen maken echter het verschil en worden naar smaak afgewisseld om lekker in te dippen met de frieten of de gehaktballen. Bij de Luikse gehaktballen kan konijnensaus niet vergeten worden, wat gemaakt wordt van appel-, peer of dadelstroop. De andere versie wordt net als bij de Italianen en Amerikanen gegeten met tomatensaus; gemaakt met ui, kruiden en soms selderij en runderbouillon.

    Welke versie is jouw favoriet?

    Vorig artikel
    Een lampion maken van de HelloFresh Box Een lampion maken van de HelloFresh Box
    Volgend artikel
    Het seizoen van de pompoen Het seizoen van de pompoen

    Gerelateerde artikelen