Een nieuw ingrediënt in de box: za’atar

23 januari 2015
door hellofresh Ingrediënten

  Za'atar

  Za’atar. Heb jij daar al eens over gehoord? Dafna, onze diëtiste, vindt dit heerlijk en is dan ook dolblij dat het in de box zit. In de kookboeken van Yotam Ottolenghi kwamen we het ook al regelmatig tegen, dus wij vonden het tijd om uit te zoeken wat za’atar nou precies is en hoe je het kunt gebruiken.

  Kruiden uit het Midden-Oosten

  Za’atar is de naam van een smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het basisingrediënt is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Wij hebben onze eigen twist aan de za’atar gegeven en gebruiken ook kruiden en specerijen zoals basilicum, paprikapoeder, cayennepeper en komijn. Door het te mengen met onder andere witte balsamicoazijn en water kun je het heel gemakkelijk als een dressing toevoegen aan het gerecht!

  Verschillende recepten voor za’atar

  Wist je trouwens al dat za’atar zowel de naam van het kruidenmengsel als van het kruid zelf is? Je kunt dit kruidenmengsel op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld op brood, als smaakmaker van vlees of vis of als onderdeel van sauzen en dressings. In het Midden-Oosten bestaan er enorm veel verschillende varianten van za’atar. Het schijnt zelfs dat veel families hun eigen unieke recept hebben, die ze met trots geheim houden!

  Je kunt za’atar ook mengen met olijfolie. Dit mengsel staat bekend als  zeit ou za’atar of  za’atar-wu-zayt en wordt veel op brood gegeten. Als je za’atar over hebt, zou je dit ook eens kunnen proberen!

  Deze week gebruik je de za’atar in een gerecht met bulgur en Turkse peper. Hier lees je alles over deze groene smaakmaker! 

  Deel hier jouw mening over za’atar met ons!

  Vorig artikel
  Verschillende pepers op een rijtje Verschillende pepers op een rijtje
  Volgend artikel
  Gezond eten met de HelloFresh Box Gezond eten met de HelloFresh Box

  Gerelateerde artikelen

  2 reacties

  Els van der Eem schreef:

  Ben enorm blij met de “overgebleven ingrediënten” recepten. Had altijd wel het een en ander over en maakte van alles klaar maar dit is heerlijk. Ook de eierdooiers bewaren te gek!