Eten uit de regio – Bergman’s boterspritsen

23 februari 2016
door Frederieke Ingrediënten
  Evert-Bakkerij Blom

  Bron: duic – http://bit.ly/1mUO7un

  Zoetigheid. Wij zijn er, zeker met een gezond tintje, dol op. Zo zit er vaak een zoet recept met fruit in de Fruitbox. Van ananas-kletskopwafel tot walnotenkoek met kiwi. Koekjes zonder fruit zijn natuurlijk ook lekker.

  Voor dit blogartikel zijn we op zoek gegaan naar uitzonderlijk lekkere koekjes en zo kwamen we uit bij Bergman’s boterspritsen. Voor echte Utrechters zijn Bergman’s boterspritsen zo ongeveer even typisch voor de stad als de Dom. Lees hier meer over Bakkerij Blom, de maker van deze echt Utrechtse specialiteit.

  1272357

  Sinds 1888
  Een heel boterig, smeltend-in-je-mond, zoet en een beetje zout koekje: dat is de Bergman’s sprits. Het recept ervoor komt van Pieter Bergman, die ze in 1888 voor het eerst maakte. De koekjes worden nu alleen nog gemaakt door Bakkerij Blom in Utrecht. Deze winkel zit op dezelfde plek als waar Pieter Bergman ooit begon: op de Zadelstraat in het centrum van de stad. En: met uitzicht op de Dom!

  Een beetje zout
  De Utrechtse boterspritsen danken hun typische vorm aan de oude stalen spuitvorm van Bergman. Nog steeds worden de koekjes in precies die vorm gemaakt, hoewel inmiddels op veel grotere schaal. Doordat er ook wat meer zout dan gebruikelijk in het beslag gaat, zijn de koekjes niet alleen zoet, maar ook een beetje zout. Een echte dooreetcombinatie, dus wees gewaarschuwd. Behalve de gewone Bergman’s boterspritsen zijn er ook kleintjes te koop, die ze duimpjes noemen.

  Domtorentjes
  Al sinds 1882 zit Bakkerij Blom op de Utrechtse Zadelstraat. Eerst was dat onder de naam Patisserie La Haye, tot Theo Blom in 1922 de winkel overnam. Hij begon toen met het maken met de bijna even beroemde Domtorentjes: bonbons van pure chocolade met een romige chocoladevulling volgens geheim recept. Dat doet Evert van Sloten, de huidige eigenaar van Blom, nog steeds. Inmiddels verkoopt hij wel drie- tot vierduizend (!) Domtorentjes per week.

  Heb jij Bergman’s Boterspritsen wel eens gegeten? Laat het ons hieronder weten!

  Vorig artikel
  Kidspiration: spaar een groenteslinger – deel 4 Kidspiration: spaar een groenteslinger – deel 4
  Volgend artikel
  Trifle met mango en passievrucht Trifle met mango en passievrucht

  Gerelateerde artikelen