Hoe weet je of fruit en groenten rijp zijn?

16 juni 2016
door Nora Ingrediënten

  Sta jij ook weleens in de supermarkt te twijfelen of die pompoen wel rijp is? Of snijd je ook soms een avocado open die nog steenhard blijkt te zijn? Met deze handige tips gebeurt dat niet meer!

   Banaan

  HF160524-Global_Blog_2_how-to-tell-if-your-fruit-and-veg-is-ripe_-49_low-683x1024

  Je ziet natuurlijk wel aan de kleur van de schil of een banaan rijp is. Feit is dat bananen steeds verder rijpen, hoe je ze ook bewaart of wat je er ook mee doet. Je kunt dat proces wel versnellen door de bananen buiten de koelkast te bewaren of ze in een papieren zakje te doen.

  Het rijpingsproces vertragen kun je doen door een stukje aluminiumfolie rond te steel te wikkelen. Bewaar je bananen in dat geval apart, dus niet in een tros, en leg ze in de koelkast. Wist je dat bananen een soort gas uitstoten dat het rijpingproces van andere fruit of groenten ook versnelt? Onrijpe tomaten bijvoorbeeld worden snel mooi rood als je ze naast een tros bananen legt in je fruitmand. Zijn je tomaten al rijp genoeg? Leg ze dan dus niet naast bananen.

  Avocado

  HF160524-Global_Blog_2_how-to-tell-if-your-fruit-and-veg-is-ripe_-17_low-683x1024

  Ook deze jongens kun je sneller laten rijpen door ze in een papieren zakje te steken met een banaan erbij. De volgende ochtend heb je meteen hemels zachte avocado’s!

  De perfecte avocado uitkiezen doe je zo: houd de avocado stevig in je hand en knijp heel zachtjes. De schil moet ietsje meegeven maar zeker niet helemaal in te drukken zijn. Nog een goed trucje: als je het knopje bovenaan een avocado er makkelijk kunt afhalen en het gaatje dat overblijft lichtgroen is, is de avocado perfect!

  Zodra je een avocado hebt opengesneden, verkleurt hij heel snel. Houd je nog een halve avocado over die je wilt bewaren? Wrijf het vruchtvlees dan in met wat citroensap, laat de pit erin zitten en wikkel in plastic folie.

  Ananas en meloen

  Wanneer je een perfect rijpe ananas of meloen wilt uitkiezen, moet je op je neus leren vertrouwen. Snuffel aan de vruchten en ga op zoek naar een zoete geur. Als je die kunt ruiken, heeft de suiker in het fruit zich kunnen ontwikkelen en is de ananas of meloen perfect eetbaar!

  Zodra ananassen geoogst worden, stopt het rijpingsproces. Laten liggen heeft in dat geval dus geen zin. Gebruik dus echt je neus in de winkel! Meloenen rijpen wel verder, dus die kun je wel een tijdje thuis laten liggen voor je ze aansnijdt.

  Mais

  HF160524-Global_Blog_2_how-to-tell-if-your-fruit-and-veg-is-ripe_-32_low-683x1024

  Heb je een Mexicaanse avond gepland met maiskolven als bijgerecht? Kies dan de exemplaren uit waarbij de bladeren rond de kolf mooi groen zijn, zonder bruine plekjes of gaatjes. De kolf zelf moet stevig maar toch zacht aanvoelen. De harige top van de mais moet bruin zijn en plakkerig aanvoelen. Zwarte en droge haren wijzen op een te oude maiskolf.

  Mango

  HF160524-Global_Blog_2_how-to-tell-if-your-fruit-and-veg-is-ripe_-42_low-683x1024

  Er bestaan heel wat verschillende kleuren mango. Vertrouw dus niet op de kleur alleen. Ook hierbij is je neus gebruiken de beste methode. Vooral de plek waar de steel zit, moet zoet ruiken. Net als de avocado, moeten mango’s een beetje meegeven als je ze stevig in je hand houdt.

  Pompoen

  HF160524-Global_Blog_2_how-to-tell-if-your-fruit-and-veg-is-ripe_-7_low-683x1024

  Heb jij zelf een moestuin waarin pompoen groeit? Dan is het goed om te weten dat je hem het beste kunt oogsten wanneer de steel is verdord. Laat wel een stuk steel aan de pompoen wanneer je gaat oogsten. Koop jij je pompoen in de winkel? Probeer dan sowieso altijd een volledige pompoen te kopen. Eentje die al in stukken is gesneden, kan niet meer verder rijpen. Als hij in de winkel nog niet perfect is, dan wordt hij thuis ook niet rijper. Ideaal is wanneer een nog een steeltje aan de pompoen zit. De steel zorgt ervoor dat de groente wel verder kan rijpen. Probeer er dus voor te zorgen dat het steeltje niet afbreekt tussen alle andere producten in je winkelmandje.

  Om rotten te voorkomen, bewaar je de pompoen thuis het beste op een koele en droge plaats. Zorg er ook voor dat de pompoen niet tegen andere groenten aanligt want dan gaat de groente sneller rotten.

  Heb je zelf nog andere tips? Laat het weten via de reacties
  hieronder en dan voegen we ze graag toe aan dit artikel!

  Vorig artikel
  Pesto zelf maken: een Italiaanse klassieker Pesto zelf maken: een Italiaanse klassieker
  Volgend artikel
  Wortellinten met pestodressing en noten Wortellinten met pestodressing en noten

  Gerelateerde artikelen