Groenten die je opnieuw kunt laten groeien
19 maart 2015Wist je al dat je van bepaalde ingrediënten die je overhoudt tijdens het koken, zoals knoflook, bosui, prei en gember, weer nieuwe groenten kunt laten groeien? Het lijkt veel moeilijker dan dat het is, je hebt namelijk al een beginnetje. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken, en noemen een aantal van die groenten die opnieuw kunt laten groeien. Super duurzaam, en hartstikke tof om te zien.
Hoe leuk is het dat je zelf heel gemakkelijk zelf groenten kunt verbouwen? En met deze methodes hoef je zeker geen grote tuin te hebben!
Lenteui, citroengras, prei en venkel
Plaats de wortels van de groente in een glas met een klein laagje water en zorg dat de wortels rechtop staan. Ververs het water dagelijks. Binnen 3 – 5 dagen begint de groente te groeien. Snijd de groente, als deze volgroeid is, net boven de wortel af. Zie hier hoe wij dit gedaan hebben!
Selderij, romaine sla en paksoi
Plaats de wortels op een schoteltje met een laagje water. Zorg ervoor dat de bovenkant niet bedekt is met water. Spuit de groente een aantal keer per week nat met water en ververs het water dagelijks. Na een week komen er nieuwe bladeren te voorschijn. Als je deze groente nu in een pot met aarde zet, zou de plant binnen 5 maanden volgroeit moeten zijn. Wij hebben dit nog nooit geprobeerd, dus we zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!
Gember
Plaats een stuk gember in een glas met water en laat een nachtje weken. Hierna kun je de gember in een pot met aarde stoppen en bij gematigde temperatuur laten groeien. Geef de plant dagelijks water, totdat er steeltjes ontstaan. Enig geduld heb je hier wel voor nodig; het duurt ruim een jaar voordat hier een volwaardig gemberplantje uit tevoorschijn komt!
Knoflook en ui
Hoe groter het knoflookteentje of de ui, hoe groter het nieuwe plantje en je uiteindelijke oogst. Plaats de knoflookteen of ui in een pot met aarde en laat voor een zonnig raam groeien. Geef geregeld water.
Na een aantal maanden in de zon kun je nieuwe knoflookteentjes oogsten. De uitjes hebben iets langer nodig, ongeveer 5 maanden. Belangrijk is om tussendoor de blaadjes van de ui te snoeien om volledige groei te bevorderen.
Voor de fruitliefhebbers: ananas!
Snijd de groene top van de ananas en snijd het overige fruit voorzichtig weg, zodat je de wortels tegenkomt. Plaats in een glas met water en laat 2 weken staan. Plaats vervolgens in een grote pot met aarde en laat de plant veel zon vangen. Na een aantal maanden zal de ananasplant al redelijk groot zijn, maar de eerste ananas kun je pas na 2 tot 3 jaar verwachten!
Hergebruik jij jouw groenten weleens?
Bron afbeeldingen: http://bit.ly/1FevHe2
leuk om zoiets op school te doen, zeer leerzaam ook!
ik snap alleen nog niet waar dan straks de gember vandaan komt. Moet ik dat dan uitgraven of zo?
Dit was overigens wel een erg leuke blog. Ik stop altijd van alles in de grond of in het water, ben benieuwd of er dan iets gebeurt.
Ook de kruiden probeer ik te stekken maar dat is nog niet gelukt. Wel worteltjes maar daarna toch dood.
Goedemorgen Janine, na ongeveer 10 – 12 maanden is de plant volwassen. De bladeren sterven dan af (de plant lijkt dood, maar is het niet) en de gemberwortel houdt een winterslaap. Je kunt de gember dan het beste oogsten door de plant op te graven en omhoog te trekken. Spoel de aarde weg en je hebt bruikbare gember. Succes met het planten en het stekken van je kruiden! Groetjes, Frederieke
Oeps te laat… had m al weggegooid (ivm dode bladeren). bij een volgende poging weet ik nu dat de plant dus dood gaat maar de gember dus nog wel oké is.
Grappig. Wil ik wel gaan uitproberen. Dit is wel een leuke manier van recyclen