Het verschil tussen wortel en peen

5 december 2014
door Frederieke Ingrediënten

    Wortels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo is er een officieel verschil tussen een peen en een wortel. Daarnaast kun je wortels zoals wij die kennen onderscheiden in een waspeen, bospeen en een winterpeen. Deze laatste zit in de box van volgende week. Nieuwsgierig naar het verschil tussen wortel en peen? Lees dan verder.

    Met een peen kun je ook de gehele plant bedoelen, terwijl een wortel onderdeel is van de plant. In de keuken gebruikt iedereen, waaronder ook wij, deze termen vrolijk door elkaar. Maar wat is nu het verschil van peen tot peen?

    bron: www.schoolfruitdigibord.nl

    bron: www.schoolfruitdigibord.nl

    Waspeen

    Waspeen lijkt erg op de bospeen, maar heeft geen loof. Meestal wordt de waspeen gewassen aangeboden en de smaak is minder uitgesproken. Het is een jonge peen die in de winter wordt opgeslagen en is het hele jaar verkrijgbaar.

    Bospeen

    De bospeen is een bos van lange slanke wortelen en wordt verkocht met groen loof. Het is een lente- en zomergroente die van april t/m oktober wordt geteeld. Deze wortel heeft een zoete smaak.

    Winterpeen

    De winterpeen is een grotere en dikkere variant van de waspeen. Het heeft een extra stevige structuur en is dieporanje van kleur.

    In Nederland worden de bos- en winterpeen geteeld op meer dan 7.000 hectare vruchtbare grond. De winterpeen uit de box komt uit West-Friesland. Rauw is de gewassen peen een gezond en knapperig tussendoortje. Je kunt peen ook gebruiken om te koken, bakken, roerbakken of stoven. Aankomende week verwerk je de peen in een winterse couscous.

    Weetje: er bestaan ook gekleurde penen, zoals de paarse peen die een iets zoetere smaak heeft dan de oranje peen!

    Ben jij dol op deze oranje groente? Laat ons weten hoe jij deze het liefste bereidt! 

    Vorig artikel
    Kerst in Groot Brittannië Kerst in Groot Brittannië
    Volgend artikel
    December: de HelloFresh Feestmaand December: de HelloFresh Feestmaand

    Gerelateerde artikelen

    4 reacties

    Lieneke Schaaf schreef:

    Ik woon buiten met veel konijnen in de tuin/buurt. Zij vinden winterpeen heerlijk! Ik heb ze tot nu toe alleen in de keuken gebruikt voor hutspot.
    Lekker, maar ben benieuwd met welk recept jullie deze week komen. Ik verheug me weer op de verrassende recepten.

    Carol van Dellen schreef:

    Mijn lievelings recept voor peen is een ouderwetse Engels groenten gerecht:

    Kook gelijk hoeveelheden peen en pastinak in kokende water totdat ze zacht worden. Daarna door elkaar stampen met een beetje boter, zout en peper! Heerlijk !

    Frederieke schreef:

    Mm klinkt heerlijk Carol! Bedankt voor het delen:)

    lieneke schreef:

    Ga ik proberen. Goed idee