Hoe kook je artisjokken

7 juni 2024
door HelloFresh Ingrediënten

    Hoewel deze groente bekend staat als een uitdaging om te koken, kunnen artisjokken iets zijn dat elke thuiskok met een beetje oefening kan. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het bereiden van artisjokken.

     

    Artisjokken bereiden

    Begin met het afsnijden van de steel van de artisjok. Nadat je een groot gedeelte van de steel hebt verwijderd, zou de artisjok plat moeten kunnen staan met de bol omhoog.

    Zet een halfgevulde pan met water op om te koken.

    Verwijder vervolgens de hardere bladeren rondom de artisjokbol.

    Als de artisjok klaar is en het water aan de kook is, verlaag je het vuur en plaats je de artisjok in een vergiet boven de kokende pan om te stomen.

    Bedek het vergiet met het deksel van de pan. Dit helpt bij het gelijkmatig koken van de artisjok en behoudt het vocht zodat de pan niet uitdroogt.

    Kleine artisjokken hebben ongeveer 20 minuten nodig om te stomen, maar grotere kunnen langer dan een half uur nodig hebben. Controleer dit door een blad te verwijderen. Als het gemakkelijk loskomt, is de artisjok gaar.


    Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

    Artisjok koken

    Bekijk dit lekkere recept voor Vegetarische Lasagne met Artisjok en Courgette. Bij deze methode snijd je de artisjok simpelweg in kleine blokjes van 1 cm en kook je ze samen met je andere groenten. Als je de artisjok apart bereid, kun je deze beter sauteren.

    Plaats kleine blokjes gesneden artisjok in een verhitte koekenpan en sauteer ze in olie op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.

    Voeg wat geplette knoflookteentjes, een beetje witte wijnazijn en een snufje kruiden naar smaak toe.

    Dek af en kook nog 20 minuten door tot de artisjok zacht is geworden.

    Haal ten slotte het deksel eraf en blijf nog een paar minuten koken zodat de stukjes artisjok mooi knapperig worden.

    Ontdek ook onze Conchiglie in Romige Saus met Geraspte Kaas voor meer inspiratie.

     

    Artisjokken in de oven koken

    Als je een artisjok in de oven bereid, verwijder dan eerst de hardere bladeren en steel voordat je deze van boven naar beneden doormidden snijdt. Plaats de twee helften met de snijkant naar boven op een bakplaat. Besprenkel met olie, voeg zout en peper toe om te kruiden, en rooster 30 minuten op 180°C.

     

    Artisjokken in een pan koken

    Je kunt artisjokken koken of stomen met een van de bovengenoemde methoden. Artisjokken kunnen ook vrij gemakkelijk gepureerd worden in een pan. Laat ze een uur sudderen in water en doe ze daarna terug in een pan met room. Laat het mengsel indikken totdat de artisjok zich met de vloeistof mengt. Je kunt het mengsel ook door een blender halen als je het proces wilt versnellen.

    Artisjokken op de grill koken

    Artisjokken kunnen gegrild worden, maar je moet oppassen dat je de bovenkant niet te gaar maakt terwijl de onderkant te rauw blijft. Om artisjokken te grillen, gebruik je dezelfde voorbereidingsmethode als voor het roosteren. Nadat ze doormidden zijn gesneden, geolied en gekruid, plaats je ze onder de grill. De gesneden kanten moeten naar de grill gericht zijn, dit duurt ergens tussen 5-10 minuten. Een goede tip is om ze vooraf gedeeltelijk te roosteren, wat ervoor zorgt dat ze helemaal gaar zijn.

    Artisjokken snel koken

    Je kunt een magnetron gebruiken om artisjokken sneller te koken. Bereid de artisjokken voor, door de buitenste bladeren en stelen te verwijderen, plaats ze vervolgens in een magnetronbestendige schaal met wat water en kook ze 10 minuten op volle kracht.


    Kruiding voor artisjokken

    Veel mensen houden van de subtiele smaak van artisjokken zonder kruiden toe te voegen, of alleen gekruid met zout en peper. Maar voor Mediterrane-stijl artisjokken, kun je kruiden zoals oregano of tijm gebruiken. Kruiden met chiliolie, knoflookpoeder, laurierbladeren of citroensap zijn ook favorieten. Bijvoorbeeld in dit recept van Kip & Salie Saltimbocca met citroen-artisjokken.

     

    Veelgestelde Vragen

    Hoe lang moet je artisjokken koken?

    Een artisjok heeft ongeveer 15-30 minuten nodig om te koken. De kooktijd hangt af van de grootte van de groente en hoe vers het is. Begin na 15 minuten koken met controleren. Als een blad makkelijk loskomt zonder eraan te moeten trekken, dan heeft de artisjok lang genoeg gekookt.

    Hoe lang blijven gekookte artisjokken goed?

    Net als de meeste groenten, hoeven gekookte artisjokken niet direct gegeten te worden. Je kunt ze tot vier of vijf dagen bewaren. Als je ze zo lang wilt bewaren, plaats ze dan in een luchtdicht bakje en zet deze in je koelkast.

    Kan ik gekookte artisjokken opwarmen?

    Ja, dat kan. Het stomen van artisjokken voor een paar minuten om ze op te warmen is een goede methode, maar kook ze niet opnieuw; warm ze alleen op. Als alternatief kun je ze ook voor een minuut of twee op volle kracht in je magnetron plaatsen.

    Kan ik gekookte artisjokken invriezen?

    Ja, dat kan, maar wacht tot ze zijn afgekoeld en plaats ze vervolgens in een afsluitbare diepvrieszak. Vermijd het invriezen van rauwe artisjokken voor toekomstig gebruik, omdat het invriesproces ervoor kan zorgen dat ze taai worden.


    Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
    Vorig artikel
    Hoe pompoenpitten te bereiden Hoe pompoenpitten te bereiden
    Volgend artikel
    Hoe kook je pompoen Hoe kook je pompoen

    Gerelateerde artikelen