Hoe pompoenpitten te bereiden

7 juni 2024
door HelloFresh Ingrediënten

  Pompoenpitten worden veel gebruikt als gezond ingrediënt of garnering in veel gerechten. Ze bevatten vitamine K, omega-3-vetzuren en magnesium, naast andere voedingsstoffen, waardoor ze een voedzame toevoeging aan je keuken zijn.

  Pompoenpitten bereiden

  Gekookte en volledig bereide pompoenpitten zijn geschikt voor vele recepten, zoals het strooien over een kip- en avocadosalade, maar ook perfect om toe te voegen aan het ontbijt, zoals muesli met yoghurt. Pompoenpitten geven een subtiele smaak en textuur, waardoor ze een lekkere crunch geven aan recepten, zoals deze conchiglie integrale met cherrytomatensaus, feta en pompoenpitten.

  Hoewel het mogelijk is om ze rauw te eten, is de smaak en textuur na het koken van pompoenpitten een stuk beter.

  Zo doe je dat: 

  • Wanneer je zaden vers uit een pompoen haalt, is het eerste wat je doet ze verwijderen met zo min mogelijk vruchtvlees. Snijd de pompoen van boven naar beneden doormidden, schep vervolgens de zaden uit het midden met een lepel.
  • Plaats de zaden in een vergiet of zeef en spoel ze af om eventueel nog aanwezig vruchtvlees weg te spoelen. Als er daarna nog resten over zijn, kun je die met de hand eraf trekken.
  • Gebruik keukenpapier om de zaden droog te deppen, spreid ze dan uit op een bakplaat en laat ze drogen.
  • Zodra de pompoenpitten droog zijn, kun je er een beetje olie over sprenkelen – olijfolie is vooral lekker als je de zaden als salade-ingrediënt bereid.

  Verwarm de oven tot ongeveer 180 °C – 200 °C en bak de zaden gedurende 10 minuten.


  Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

  Onthoud bij het bakken om slechts een kleine druppel olie toe te voegen. Een handige tip is om eerst olie op de bakplaat te sprenkelen en daarna de zaden op de plaat te schudden, zodat de olie zich goed verspreidt.

  Een alternatieve methode is om pompoenpitten in een koekenpan te roosteren. Volg dezelfde methode van zaadverwijdering, zorg ervoor dat je zo veel mogelijk pompoenvlees verwijdert. Zodra de zaden droog zijn, giet je ze in een voorverwarmde, anti-aanbakpan voor een paar minuten zonder olie. Blijf ze bewegen om te voorkomen dat ze verbranden.

  Kruidencombinaties voor gekookte pompoenpitten

  Zout en peper zijn de meest populaire kruidenkeuzes voor pompoenpitten. In plaats van olijfolie kun je ook walnootolie gebruiken voor een andere smaak. Sommige mensen voegen geplette knoflook en gedroogde chilivlokken toe, of voor een zoetere ontbijtgarnering, kun je wat gemalen kaneel of nootmuskaat proberen.

  Tips voor perfect knapperige zaden

  • Neem zaden van een verse pompoen en verwijder ze vroeg.
  • Verwijder het pompoenvlees van de zaden door ze te spoelen.
  • Laat je zaden uitdrogen voor het koken.
  • Houd de zaden in beweging in de pan om verbranding te voorkomen.
  • Bijt niet in een versgebakken pompoenzaadje, het kan extra heet van binnen zijn — laat ze afkoelen.

  Veelgestelde vragen

  Hoe kook je pompoenpitten?

  De beste manier om pompoenpitten te bereiden is door ze in de oven te bakken. Leg ze op een bakplaat en verspreid ze zodat ze niet op elkaar gestapeld liggen. Voor een kleinere hoeveelheid pompoenpitten kun je in plaats daarvan een droge koekenpan op het fornuis gebruiken. Het roosteren van de pompoenpitten met een beetje olie is de beste en lekkerste manier voor grotere hoeveelheden.

  Moet je pompoenpitten laten drogen voordat je ze kookt?

  Ja, laat de pompoenpitten drogen voordat je ze bakt in de oven. Dit helpt om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig koken en de beste knapperige textuur krijgen. Pompoenpitten hoeven niet helemaal droog te zijn voordat je ze kookt, zolang ze maar enige tijd hebben gehad om het vocht van het pompoenvlees te laten verdampen.

  Moeten pompoenpitten geweekt worden?

  Veel mensen weken pompoenpitten voordat ze ze bakken, echter, aangezien pompoenpitten al blootgesteld zijn aan vocht in de pompoen, is het niet nodig om ze opnieuw nat te maken voor het roosteren.

  Hoe lang moet je pompoenpitten bakken?

  Pompoenpitten hebben slechts ongeveer 10 minuten nodig om te koken en knapperig te worden, mits ze gelijkmatig verspreid zijn. Vergeet niet om je heteluchtoven voor te verwarmen op 180 °C voordat je de pompoenpitten erin plaatst (200 °C als je geen heteluchtmodel hebt).

  Kun je gekookte pompoenpitten invriezen?

  Ja, je kunt gekookte pompoenpitten invriezen. Plaats ze in een luchtdicht bakje of een hersluitbare vriezerzak om ze enige tijd in de vriezer te bewaren. De textuur en knapperigheid van bevroren pompoenpitten neigen na drie maanden af te nemen, dus probeer ze te consumeren voordat ze te oud worden.


  Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Hoe maak je gehaktballen Hoe maak je gehaktballen
  Volgend artikel
  Hoe kook je artisjokken Hoe kook je artisjokken

  Gerelateerde artikelen