Hoe kook je kool

7 juni 2024
door HelloFresh Tips & tricks

  Hoewel het koken van kool niet moeilijk is, zoals bij dit lekkere gerecht van Stamppot met Chinese Kool en Kokosmelk en Sabich van Aubergine en Rode Kool, is een foutje snel gemaakt — vooral als je het te lang laat koken. Ontdek de beste manier om kool perfect te bereiden.

  Hoe bereid je kool?

  De traditionele manier om kool te bereiden is door het te koken.

  • Verwarm een pan water tot het kookt en zet dan het vuur lager zodat het zachtjes suddert.
  • Terwijl je water verwarmt, verwijder je de buitenste lagen van de kool.
  • Snijd de kool in stukken en voeg een snufje zout toe voor de smaak.
  • Plaats je kool voorzichtig in de pan, dek af en laat het water weer aan de kook komen.
  • Giet de kool af in een vergiet tussen 5 en 10 minuten nadat het water opnieuw kookt — de tijd hangt af van hoe dun de kool gesneden is.

  Serveer de gekookte kool bij je gerecht of als bijgerecht.

  Een veelvoorkomende manier om kool te bereiden in Oosterse keukens is door het te bakken. Gebakken kool kan eerst geblancheerd of rauw gekookt worden. Gebruik hete olie, zoals sesamolie, en houd de kool in beweging in de pan of wok om aanbranden te voorkomen. Het toevoegen van sojasaus zal helpen de kool te stomen terwijl het wordt gebakken, en geeft een zoute smaak. Over het algemeen werkt fijngehakte kool het best omdat dit zorgt voor een gelijkmatige, knapperige textuur.

  Nog een manier om kool te bereiden is door het te stomen. Volg dezelfde methode voor het koken van kool, maar in plaats van de kool in het water te plaatsen, plaats je het in een vergiet boven op je pan met water. Dek het het vergiet af met een deksel om vocht vast te houden. Stomen helpt de voedingsstoffen in kool te behouden. Reken op een iets langere kooktijd dan bij koken. Het duurt tot 50% langer om te stomen dan te koken, afhankelijk van hoe het gesneden is.

  Hoe kook je kool voor een Sunday Roast?

  Alle hierboven beschreven methoden zijn geschikt voor een traditionele Sunday Roast. Als je kool wil braden, gebruik dan boter of plantaardige olie, zonder sojasaus toe te voegen. Dit betekent mogelijk dat je de kool wat langer en op een iets lagere hitte moet bakken. Gebakken kool is een goede toevoeging aan je diner, vooral als de andere groenten gekookt of gestoomd zijn. Als je jus maakt, bewaar dan het water van de gekookte kool om te gebruiken als groentebouillon, wat ideaal is voor het maken van jus en sauzen.

  Hoe kook je rode kool?

  Rode kool kan gestoomd, gebakken of gekookt worden. Verwijder, net als bij andere koolsoorten, de buitenste bladeren voordat je gaat koken. De kern van de rode kool is bijzonder taai, dus snijd deze weg. Wanneer je rode kool kookt, kun je een scheutje azijn aan het water toevoegen om de smaak te versterken en de kleur te behouden. Azijn helpt ook om de rode kool te verzachten tijdens het koken en versnelt het kookproces. Ontdek lekkere recepten met rode kool zoals onze Sabich van Aubergine en Rode Kool.

  Hoe kook je savooiekool?

  Vanwege de gekrulde bladeren kan savooiekool de vloeistoffen waarmee het in contact komt vasthouden. Dit betekent dat het na het stomen of koken meer tijd nodig heeft om te drogen. De gekrulde textuur biedt een duidelijk voordeel bij het bakken, waardoor het een populaire keuze is als alternatief voor bladgroenten zoals paksoi in de Thaise en Chinese keuken.

  Hoe kook je witte kool?

  Witte kool is gemakkelijk te overkoken. Zijn dichte structuur valt uit elkaar nadat het gehakt of geraspt is, wat resulteert in een te soppige consistentie. Daarom moet je het eerder uit de pan halen dan je bij andere kooltypes zou doen. Onthoud dat witte kool vaak rauw gegeten wordt, als één van de hoofdingrediënten van coleslaw.

  Hoe kook je groene kool?

  Traditionele groene kool kan te soppig worden wanneer het overkookt. Een goede tip is om groene kool gedeeltelijk in boter te bakken tot het begint te verwelken. Voeg voor het koken net genoeg groentebouillon toe om de kool te bedekken, en giet het daarna af na een paar minuten sudderen.

  Hoe kook je spitskool?

  Spitskool kan op dezelfde wijze worden gekookt als andere koolsoorten. Bekijk onze recepten voor inspiratie over hoe je spitskool kunt bereiden, zoals Stamppot met Chinese Kool en Kokosmelk.

  Hoe lang moet je kool koken?

  Wanneer kool in kleine stukjes gesneden wordt, zoals voor coleslaw, duurt het slechts enkele minuten om te koken. Kool wordt meestal in grotere stukken gesneden wanneer het als bijgerecht bij vlees of vis geserveerd wordt. Kook of stoom het voor 8-10 minuten en controleer het vervolgens. Onthoud dat je kool altijd iets langer kunt koken, maar bedenk wel dat het doorgaart nadat het is afgegoten.

  Hoe kook je kool in een airfryer?

  Snijd de groente zoals je zou doen voor koken of stomen, plaats het vervolgens in het mandje van je voorverwarmde airfryer. Laat het 8 tot 12 minuten koken, draai de kool af en toe om tijdens het bakken


  Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

  Veelgestelde Vragen


  Hoe lang moet je kool koken?

  Kool moet niet langer dan 10 minuten gekookt worden. Als de kool na het koken nog iets langer nodig heeft, giet het dan af en laat het afgedekt in je vergiet staan. De warmte zal de kool nog steeds verder koken, maar het duurt iets langer voordat het precies goed zacht is.

  Hoe lang blijft gekookte kool goed?

  Gekookte kool kan tot vijf dagen bewaard worden in de koelkast. Plaats het in een luchtdicht bakje en houd het gekoeld totdat je het gaat eten.

  Kan ik gekookte kool opwarmen?

  Ja, dat kan. Om kool op te warmen, plaats je het in de magnetron voor een minuut of twee of stoom je het boven een pan met water. Onthoud dat je het niet opnieuw wilt koken — alleen maar opwarmen, anders riskeer je dat de kool te gaar wordt.

  Kan ik gekookte kool invriezen?

  Ja, dat is mogelijk. Zorg dat het goed droog is voordat je het in een diepvrieszak doet. Dit helpt om te voorkomen dat het te zacht wordt als je het ontdooit om weer op te warmen.


  Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Hoe kook je pompoen Hoe kook je pompoen
  Volgend artikel
  Hoe soep dikker te maken Hoe soep dikker te maken

  Gerelateerde artikelen