Hoe soep dikker te maken

7 juni 2024
door HelloFresh Ingrediënten

  Het indikken van soep kan ervoor zorgen dat het veel vullender wordt. Er zijn genoeg opties om soepen dikker te maken, en je hebt waarschijnlijk de meeste ingrediënten gewoon in je keuken. Als je een soep hebt gemaakt en denkt dat het er een beetje waterig uitziet, kun je een verdikkingsmiddel toevoegen, zoals zetmeel, om de consistentie aan te passen of gehakte groenten toevoegen om een dunne bouillon meer body te geven.

   

  wortelsoep

  Wat kan gebruikt worden als verdikkingsmiddel voor soep?

  Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn ideaal als verdikkingsmiddelen voor soep. De beste soorten zetmeel om te gebruiken zijn die welke uitzetten bij contact met water en samenbinden om een rijkere consistentie te bieden. Bloem, aardappel, linzen, maïszetmeel, rijst, pasta, noedels en brood bevatten allemaal de nodige zetmelen om soep te verdikken.

  Ongeacht welk verdikkingsmiddel je kiest, is het belangrijk om op te merken dat de beste resultaten waarschijnlijk komen van afgebroken zetmelen. Met andere woorden, je kunt niet zomaar een snee brood in je soep gooien en verwachten dat het dikker wordt. Je moet het vermalen tot paneermeel voordat je het als verdikkingsmiddel toevoegt. Hetzelfde geldt voor pasta. Kleine pastavormen met een groot oppervlak, zoals risoni, werken beter dan penne of spaghetti. Bloem of aardappelzetmeel zal combineren met het vocht van een soep, wat niet alleen een dikkere soep biedt maar ook een gelijkmatige consistentie.

  Hoe soep indikken met bloem

  Wanneer je een soep dikker maakt met bloem, is het het beste om dit geleidelijk over de soep te strooien, gebruikmakend van ongeveer één theelepel per keer. Roer continu terwijl je de bloem toevoegt om klontjes te voorkomen. Houd de soep op hoog vuur sudderend, zodat de bloem uitzet bij contact met het vocht en effectief de soep verdikt.

  Hoe soep dikker maken met aardappel

  Om soepen zoals groentesoep of vissoep dikker te maken, werken fijngehakte aardappelen goed. Je zou de aardappel ook kunnen raspen. Na het raspen kun je de aardappel aan de soep toevoegen, maar het zal nog steeds enige tijd duren om al zijn zetmelen af te geven. Je kunt meer zetmeel vrijgeven en het proces versnellen door geraspte aardappel in warm water te plaatsen en met de hand samen te wrijven voordat je het aan je soep toevoegt.

  Hoe soep indikken met maïszetmeel

  Maïszetmeel is nog beter in het verdikken van soep en sauzen dan gewone bloem. Echter, maïszetmeel kan sneller klontjes vormen als je het direct in een vloeistof toevoegt. Om dit te voorkomen, verhit je boter of olie in een pan en roer je je maïszetmeel erdoor. Het vet moet combineren met het maïszetmeel om een pasta of roux te vormen. Met de twee ingrediënten grondig gecombineerd, kun je de pasta aan je soep toevoegen zonder het risico op klontjes.

  Hoe kun je tomatensoep verdikken

  Tomatensoep kan verdikt worden met elk van de eerder genoemde methoden – het toevoegen van een roux van maïszetmeel, geraspte aardappelen of gewone bloem. Er zijn ook andere mogelijkheden: een goede manier om tomatensoep te verdikken is door tomatenpuree toe te voegen, wat zowel smaak als dikte zal toevoegen.

  Je kunt ook je tomatensoep inkoken, wat simpelweg betekent dat je het laat sudderen zonder deksel. Inkoken van een gerecht betekent het verminderen van de hoeveelheid water door verdamping. Na een paar minuten langzaam koken, zal water als damp uit je tomatensoep ontsnappen. Wat overblijft in je pan zal geleidelijk dikker en dichter worden. Blijf de soep roeren bij het gebruik van deze reductiemethode, dit helpt om te voorkomen dat de soep aan de bodem van de pan blijft plakken.

  Hoe kun je groentesoep verdikken

  Groentesoep kan verdikt worden door in te koken of door een van de gangbare verdikkingsmiddelen toe te voegen – maïszetmeel, tarwebloem of aardappelzetmeel. Voor een meer vullende groentesoep kun je aardappelen raspen of in blokjes snijden. Ook met pastinaken en pompoenen kun je soepen verdikken. Probeer anders deze soep van geroosterde tomaat en paprika, waarbij rode linzen gebruikt worden als verdikkingsmiddel.

  Veelgestelde Vragen

  Hoe maak je waterige soep dikker?

  Voeg zetmeel toe aan een waterige soep om deze dikker te maken. Bloem, maïszetmeel of fijne aardappelen zijn allemaal goede opties.

  Is het beter om soep met bloem of maïszetmeel te verdikken?

  Beide manieren zijn goed, maar om klontjes te vermijden, maak een roux met maïszetmeel. Deze extra voorbereidingsstap kan de moeite waard zijn.

  Kun je soep verdikken zonder maïszetmeel?

  Als je geen maïszetmeel hebt om te gebruiken als verdikkingsmiddel, dan kun je gewone bloem gebruiken. Je kunt hier ook een roux mee maken voor consistente resultaten.

  Keukengerei voor het verdikken van soep

  Bij het verdikken van soep helpt roeren om de zetmelen rond te verspreiden en klontjes te vermijden. Daarom is een houten lepel het handigste keukengerei.


  Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Hoe kook je kool Hoe kook je kool
  Volgend artikel
  Hoe kook je garnalen op de juiste manier Hoe kook je garnalen op de juiste manier

  Gerelateerde artikelen