Hoe kook je garnalen op de juiste manier

8 juni 2024
door HelloFresh Ingrediënten

  Je hoeft je geen zorgen te maken over het bereiden van zeevruchten als je de juiste manier leert om garnalen te koken. Deze eenvoudige schaaldieren zijn zeer veelzijdig, dus je kunt ze gebruiken in veel verschillende recepten waarin diverse zeevruchten — inclusief garnalen — worden gebruikt.

   

  Hoe kook je garnalen

  Als je van plan bent je garnalen warm te serveren, zoals in een pastasaus, is het het beste om eerst de schaal te verwijderen. Je kunt garnalen in hun schaal koken en ze daarna laten afkoelen voordat je ze pelt. De laatste aanpak kan iets meer tijd vereisen, maar het voorkomt overkoken. Elke methode die ervoor zorgt dat alle garnalen te lang koken, zal werken. Vaak worden garnalen gefrituurd of gekookt, maar je kunt ze ook grillen, sauteren, bakken of pocheren.

   

  Hoe kook je bevroren garnalen

  Je kunt bevroren garnalen koken zonder ze eerst volledig te ontdooien, aangezien ze klein zijn en vrij snel ontdooien. Spoel bevroren garnalen in schoon water om ijskristallen te verwijderen en bak, kook of frituur ze vervolgens totdat ze roze zijn. Zorg tijdens het koken dat je ze beweegt om gelijkmatig te verwarmen en grondig aan alle kanten te koken.

   

  Hoe lang frituur je garnalen

  Bij het ondiep frituren van standaard garnalen, kook ze ongeveer twee minuten. Verhit de olie voordat je iets in de pan doet. Als je de garnalen hebt gecoat met een buitenlaag zoals tempurabeslag, geef ze dan wat extra tijd. Bak grote garnalen een extra minuut en jumbogarnalen nog een minuut langer.

   

  Hoe lang kook je garnalen

  Het koken van garnalen duurt ongeveer even lang als frituren. In principe is twee minuten voldoende voor gepelde garnalen, maar voor garnalen met schaal of grotere garnalen wordt een extra minuut aanbevolen.

   

  Hoe lang gril je garnalen

  Je kunt garnalen het beste op middelhoog vuur gedurende vijf minuten grillen. Vermijd hoge hitte om ervoor te zorgen dat de garnalen gelijkmatig grillen zonder te verbranden. Draai de garnalen halverwege om. Voor grotere garnalen kun je een extra minuut of twee toevoegen.

   

  Rode Argentijnse garnalen

  Rode Argentijnse garnalen komen uit de ongerepte wateren van de Zuid-Atlantische Oceaan. Door hun grotere formaat en stevige buitenschaal hebben deze garnalen een iets langere kooktijd nodig. Rode Argentijnse garnalen moeten drie minuten in hun schaal verhit en gekookt worden totdat ze een ondoorzichtige roze tint krijgen. Je kunt deze garnalen grillen, sauteren of koken. Zorg er wel voor dat ze constant worden gedraaid of geroerd.


  Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

  Wat is het verschil tussen garnalen en scampi?

  In de keuken worden de termen garnalen en scampi vaak door elkaar gebruikt. Hoewel ze beide tot de schaaldieren behoren, zijn het verschillende soorten. Het voornaamste verschil zit in het gesegmenteerde pantser van een scampi, waarbij elk segment over het voorgaande overlapt. Dit maakt dat scampi doorgaans een meer rigide lichaamsstructuur hebben en minder flexibel zijn in vergelijking met garnalen.

  Garnalen-recepten

  Veel gerechten lenen zich uitstekend voor zowel garnalen als scampi als hoofdingrediënt. Geniet bijvoorbeeld van deze populaire recepten die gegarandeerd smaken naar meer:

  Veelgestelde Vragen


  Wat is de beste manier om garnalen te koken?

  Dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Veel mensen frituren garnalen in olie of boter, of kiezen voor een andere methode zoals grillen, koken of stomen.

  Is het beter om garnalen te koken?

  Het koken van garnalen kan snel leiden tot overgaarheid, daarom heeft stomen de voorkeur om een gelijkmatige gaarheid te verzekeren. Dit geeft je een iets grotere marge om de garnalen perfect te koken.

  Moet ik garnalen pellen voor het koken?

  Garnalen kunnen zowel met als zonder schaal bereid worden, afhankelijk van je voorkeur. Als je ze met schaal kookt, laat ze dan eerst afkoelen voordat je ze pelt.


  Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Hoe soep dikker te maken Hoe soep dikker te maken
  Volgend artikel
  Hoe maak je cider Hoe maak je cider

  Gerelateerde artikelen