Hoe maak je cider

8 juni 2024
door HelloFresh Tips & tricks

  Cider wordt veel geproduceerd in Europa en Noord-Amerika – eigenlijk overal waar appels groeien. Leer hoe je op de juiste manier cider maakt, voor het beste resultaat bij elke oogst. Appels zijn het meest gebruikte fruit voor de productie van cider, maar je kunt het ook van peren maken.

  Hoe maak je cider

  Als je appelbomen hebt, is het leuk én lekker om cider te leren maken, zodat je al het fruit kunt gebruiken. Dit is wat je moet doen:

  1. Verzamel je appels, gooi weg wat slecht is geworden, en snijd verkleurde stukjes weg voordat je ze gebruikt.
  2. Verwijder de klokhuizen en stelen, maar gebruik de rest van de appels, inclusief hun schil.
  3. Vermaal de appels tot pulp en verzamel al het sap.
  4. Breng al het appelsap over in een geschikte gistingsfles.
  5. Dek het sap af om overmatige oxidatie te voorkomen.
  6. Voeg gist toe aan het appelsap – ongeveer één gram gist per vijf liter cider.
  7. Indien gewenst, kun je basterdsuiker toevoegen, wat het alcoholgehalte van de cider zal verhogen.
  8. Plaats een ventiel in je gistingsfles om geproduceerde gassen vrij te laten.
  9. Laat de cider meer dan een week fermenteren, vermijd direct contact met zonlicht. Behoud een constante temperatuur voor de effectieve werking van de gist.
  10. Haal de cider uit de fles en bottel deze voor conservering.
  11. Koel en serveer.

  Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

  Hoe maak je appelciderazijn

  Om appelciderazijn te maken van bestaande cider, plaats je het in een bakje dat niet luchtdicht is, maar nog steeds stof buiten houdt. Een pan bedekt met een theedoek volstaat. Laat de cider op kamertemperatuur staan voor drie tot vier weken, zodat het kan veranderen in appelazijn.

  Hoe maak je gekruide cider

  Gekruide cider is een heerlijk voor in de winter. Zo maak je het:

  • Verwarm zachtjes een liter cider in een pan op het fornuis.
  • Voeg bruine suiker en de schil van twee sinaasappels of mandarijnen naar smaak toe.
  • Voor een mildere gekruide cider voeg je een scheut verse appelsap toe.
  • Kruid de gekruide cider door een paar hele kruidnagels en kaneelstokjes toe te voegen, maar verwijder deze voor het serveren.

  Hoe maak je perencider

  Perencider wordt op dezelfde manier gemaakt als appelcider. Aangezien peren over het algemeen zoeter zijn dan appels, is er weinig tot geen extra suiker nodig voor een goed resultaat. Bij het maken van perencider is het het beste om stevig fruit te gebruiken dat nog niet zacht is geworden door natuurlijke rijping.

  Cocktails met cider

  Cider is een verfrissende drank die lekker is op zichzelf met wat ijs op een warme zomerdag. Dit maakt het niet alleen een perfecte dorstlesser, maar het dient ook als een hoofdingrediënt in vele cocktails. Bij degenen die van zure alcoholische dranken houden die stevig zijn, valt een bourbon- en cider-cocktail gegarandeerd in de smaak. Door cider te combineren met een enkele shot bourbon en een gelijke hoeveelheid gemberbier wordt de alcoholsterkte verminderd. Serveer het geheel over ijs en voeg een vleugje ahornsiroop toe voor een subtiele zoetheid. Probeer ook eens een gin- en cider-cocktail voor een verrassende twist. Vul een glas met ijs, schenk er cider bij en meng dit met gin. Voeg vlak voor het serveren een paar druppels citroensap toe.

  Recept met appelciderazijn

  Ciderazijn biedt een unieke combinatie van zoete en pittige smaken die elk gerecht ten goede komt. Ontdek hoe je deze kipfilet met bospeen en gebakken aardappelschijfjes kunt bereiden met je zelfgemaakte cider.

  Veelgestelde Vragen

  Hoe maak je alcoholische cider?

  Om alcoholische cider te maken, pers je sap uit appels, waarna gist aan het mengsel wordt toegevoegd en het vocht in een vat wordt verzegeld dat koolstofdioxide laat ontsnappen terwijl de suikers in het sap fermenteren tot alcohol. Voeg meer suiker toe om het alcoholgehalte te verhogen. Na fermentatie wordt de cider gebotteld om hem vers te houden.

  Is het brouwen van cider eenvoudig?

  Ja, het is net zo makkelijk als thuis wijn maken. Het moeilijkste deel is het persen van voldoende appels, dus een ciderpers is een goede investering als je van plan bent regelmatig of in grote hoeveelheden cider te maken

  Kan cider veranderen in alcohol?

  Cider is per definitie alcoholisch. Het is een gefermenteerde vorm van appelsap. Zodra de gist sterft door een gebrek aan beschikbare suiker, zal het niet langer fermenteren, wat betekent dat het alcoholgehalte beperkt kan worden.

  Hoe lang laat je cider fermenteren?

  Het is mogelijk om cider in slechts vijf dagen te laten fermenteren, maar door de gist voor een langere periode – tot wel twee weken – op een stabiele temperatuur te houden, krijg je een verfijnder resultaat.


  Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Hoe kook je garnalen op de juiste manier Hoe kook je garnalen op de juiste manier

  Gerelateerde artikelen