Zo lekker is sous-vide

11 december 2017
door Sanne van Dartelen In de keuken

  Regelmatig vind je stoofvlees in jouw box. Zo kon je al eens kiezen voor een kalfsstoof en met kerst stond er eens een bijzondere hertenpeper op het menu.

  Hertenpeper

  Stoven is de traditionele manier om stevig vlees zacht en mals te maken. Hierbij sudder je het vlees een aantal uur op lage temperatuur. Het kost wat tijd, maar het resultaat mag er zijn: lekker mals vlees dat smelt op de tong.

  Sous-vide is een andere – iets modernere – kooktechniek waarmee je vlees op een lage temperatuur kunt garen. Deze techniek, die erg populair is bij topchefs, gebruiken wij voor het stoofvlees in jouw box.

  Te water!

  Sous-vide betekent “onder vacuüm” in het Frans. Bij deze kooktechniek gaar je vacuüm-verpakt vlees op een lage en constante temperatuur in een waterbad.

  Doordat het vlees vacuüm is verpakt blijven alle sappen en smaken behouden.

  sous vide

  Bij een sous-videbereiding wordt het vlees heel gelijkmatig gaar en niet van buiten naar binnen, zoals in de pan of oven. Zo wordt het stukje vlees extra smaakvol.

  Sous-vide kun je gebruiken voor de gehele bereiding, maar vaak wordt het vlees voor een lekker krokant korstje daarna nog even “afgemaakt” in de pan of met de koksbrander. Of in het geval van de hertenpeper – gemengd met verse ingrediënten in de stoofpan.

  De techniek achter sous-vide

  Hoe werkt dit nu precies? Even een klein lesje natuurkunde. Water is een goede warmtegeleider en lucht niet – lucht isoleert zelfs.

  Wanneer je vlees luchtdicht verpakt en dit onderdompelt in water, wordt de warmte juist heel goed doorgelaten. Dit zorgt voor de gelijkmatige verwarming en dus een perfecte garing.

  Proberen?

  Ben jij benieuwd hoe dit bijzondere staaltje kooktechniek smaakt? Houd dan goed je weekmenu in de gaten! Regelmatig vind je een Premium-gerecht met stoofvlees op het menu.

  Vorig artikel
  Cook it Forward met Tanja Jess Cook it Forward met Tanja Jess
  Volgend artikel
  Heerlijke hertenpeper: onze leverancier vertelt Heerlijke hertenpeper: onze leverancier vertelt

  Gerelateerde artikelen