Limoenblad en andere Aziatische smaakmakers

8 augustus 2014
door Wendy Ingrediënten

    Limoenblad

    Bij de  Oosterse gerechten in de HelloFresh Box gebruik je regelmatig Aziatische smaakmakers. Deze geven het gerecht net dat beetje extra smaak. Volgende week zitten er voor het eerst limoenblad in de box, maar wat is dit precies en waar komt het vandaan? Lees ook meer over de andere Aziatische smaakmakers!

    Gember

    Deze specerij komt uit India en heeft een scherpe smaak. Gember is de wortel van de gemberplant die ongeveer 1,5 meter hoog wordt en bekend staat om zijn gekke vormen. Als je de gember wilt gebruiken dan kun je deze het beste schillen, fijnsnijden en meekoken of bakken. Deze smaakmaker bevordert de stoelgang en stimuleert de bloedsomloop en helpt ook goed tegen misselijkheid. Gember heeft een hele specifieke smaak die mensen vaak of heel lekker vinden of juist helemaal niet. Je kunt deze smaakmaker een maand lang bewaren op de fruitschaal. Schil hem pas vlak voordat je hem gaat gebruiken.

    Citroengras

    Citroengras is van oorsprong een Indiase grassoort. Soms wordt deze smaakmaker ook wel sereh genoemd, dit is de Indonesische naam. Citroengras geeft een frisse, maar ook iets pittige smaak aan je gerecht. Het bijzondere van citroengras is dat het zelden gegeten wordt. Vaak worden de stengels gekneusd en daarna in zijn geheel meegekookt. Op het moment van serveren wordt het citroengras uit het gerecht gehaald. De stengels zijn namelijk hard, taai en daardoor niet lekker. In sommige landen eten ze de stengels wel. Ze snijden dan de boven- en onderkant van de stengel en verwijderen het buitenste blad. Vervolgens wordt de stengel in kleine ringen gesneden en door bijvoorbeeld salades gedaan.

    Limoenblaadjes

    Aankomende week zitten er limoenblaadjes in jouw box! De bladeren groeien als bladpaar met een groot en een kleiner blad en komen uit de Aziatische landen Laos en Myanmar. De bladeren worden veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals soepen, curry’s, bij vis, lam of kip. De bladeren hebben een lichte citroenachtige geur en geven een frisse twist aan je gerecht. In Nederland gebruikt men meestal gedroogde bladeren omdat verse bladeren erg moeilijk verkrijgbaar zijn. Deze verse blaadjes worden gewoon in Nederland gekweekt en halen we niet uit Azië. Dat is heel bijzonder want onze leverancier is de enige in Nederland die limoenblaadjes teelt!


    Welke Aziatische smaakmaker is jouw favoriet?

    Vorig artikel
    HelloFresh-paprika uit Berkel en Rodenrijs HelloFresh-paprika uit Berkel en Rodenrijs
    Volgend artikel
    Zalm op de huid bakken Zalm op de huid bakken

    Gerelateerde artikelen

    3 reacties

    Richard schreef:

    Ik snap het ff niet. Er zitten geen limoenblaadjes bij deze week, komt niet voor in het boekje en ook niet in de box.

    Frederieke schreef:

    Dat klopt Richard. Dit is een wat ouder blogartikel. Deze week zit er in de 5-maaltijdenbox wel citroengras, waar we in dit blogartikel wat meer uitleg over geven. Groetjes, Frederieke