Lofzang op de appels

9 september 2015
door Frederieke Ingrediënten

  Appels uit de HelloFresh Box

  Ze stillen de lekkere trek, zijn makkelijk om mee te nemen en voorzien je mede in de dagelijkse fruitbehoefte; appels zijn over het algemeen in de meeste huishoudens wel op de fruitschaal te vinden. Deze vanzelfsprekendheid kan ervoor zorgen dat men appels een beetje gewoontjes vindt, maar deze pareltjes van de natuur bevatten zoveel goede eigenschappen dat er niet voor niets wordt gezegd “an apple a day keeps the docter away”.

  Appelboomgaard - HelloFresh

  Ze schijnen een cholesterolverlagend effect te hebben, geven je spijsvertering een boost en bevatten antioxidanten die veroudering helpen tegengaan. Omdat HelloFresh vindt dat elk stukje groente of fruit het verdient om op een voetstuk geplaatst te worden, bieden we dit keer een podium voor een paar rassen appels die je weleens in de box van HelloFresh kunt tegenkomen.

  Een hartelijk applaus voor de…

  Golden delicious

  Als een van de bekendste appels is de van oorsprong Amerikaanse golden delicious erg veelzijdig. Deze middelgrote appel met stevig vruchtvlees is zachtzuur van smaak en is goudgeel van kleur, waardoor ze vroeger ook wel ‘banaanappel’ werd genoemd. De golden delicious is geschikt als handappel en is niet alleen op zichzelf lekker, maar wordt vooral ook gebruikt in verschillende kruisingen die resulteerden in nog meer heerlijke rassen.

  Jonagold

  De in de Verenigde Staten ontstane kruising tussen de golden delicious en het smaakvolle ras jonathan resulteerde in de jonagold. Deze grote appel heeft een gele schil en een oranje tot donkerrode blos. Hoe groter de blos, hoe beter ze van smaak zijn. Een geschikte appel om te bakken, stoven en frituren.

  Elstar

  De zoetzure elstar is een populaire appel. Het vruchtvlees is stevig, knapperig en sappig en de schil geelgroen met een gestreepte rode blos. Het is een kruising tussen de golden delicious en de ingrid marie en is oorspronkelijk gekweekt in Elst (Nederland) en bedacht door Arie Schaap. De appel heeft de naam dan ook hieraan te danken, waarbij de plaatsnaam en de eerst twee letters van de bedenker gebruikt zijn; Elst-Ar. Appelsap, appelmoes, compote; de elstar blinkt hierin uit.

  Delcorf

  De Delcorf is een kruising tussen de golden delicious en de stark jonah grimes en is van oorsprong een Franse appel. Deze appel heeft een sappige frisse, zoete smaak en heeft een tamelijk ronde tot iets kegelvormige vorm. De kleur varieert van volledig groen, groen met gestreepte oranjerode blos tot soms volledig aan een zijde geblost. Een frisse appel die zoetzuur van smaak is. Geschikt als handappel, maar ook voor appelmoes.

  Handig om te weten

  Bewaar appels in de koelkast om ze langer knapperig te houden, maar let erop dat je ze niet in de buurt van andere vruchten bewaart. Ze stoten namelijk ethyleen uit, een stofje dat ervoor zorgt dat andere vruchten sneller bederven. Bekijk hier welke ingrediënten je het beste waar kunt bewaren!

  Snoep verstandig; eet een appel, maar probeer ook zo nu en dan te experimenteren met appels in gerechten. Aan salades, cakes, of stoofschotels kunnen appels net dat beetje extra jeu geven. Kortom; vier deze natuurlijke verwennerijtjes!

  Appelboomgaard - HelloFresh

  Vorig artikel
  Onderdeel van een gezond eetpatroon: structuur Onderdeel van een gezond eetpatroon: structuur
  Volgend artikel
  Tips & tricks: gember afmeten Tips & tricks: gember afmeten

  Gerelateerde artikelen

  2 reacties

  van den broeck carine schreef:

  Graag recept voor appelconfiture

  Frederieke schreef:

  Dat klinkt lekker! Ik geef het door aan mijn collega’s die gaan over de recepten! Fijn weekend. Groetjes, Frederieke