Makkelijk zelf bouillon maken
28 april 2017In veel HelloFresh-recepten gebruik je bouillon. In deze recepten zijn bouillonblokjes ontzettend handig te gebruiken en geven ze in een handomdraai extra smaak aan je gerecht.
Toch is het ook zeker de moeite waard om je eigen bouillon te maken, vooral als je zelf een soep of een gerecht als risotto gaat maken, waarin de bouillon goed tot zijn recht komt.
Bouillon kun je maken met rundvlees, kippenvlees, vis of groente. Hoewel het erg makkelijk is, is het wel een tijdrovend klusje. De kooktijd voor een bouillon varieert van 45 minuten voor groentebouillon tot 4 uur voor runderbouillon.
Maar wat is een bouillon nu precies? Het is eigenlijk water dat op smaak is gebracht met dierlijke beenderen of groente. Een vleesbouillon bevat gelatine en is soms wat dikker van structuur. De gelatine onttrek je aan het merg van het bot en de zachtere delen zoals kraakbeen. Door het bot lang te koken breekt het beenmerg af en komt de smaak vrij.
De stelregel bij het trekken van bouillon uit beenderen is: hoe groter het bot, hoe langer het duurt voordat de gelatine vrij komt en zich een bouillon begint te vormen. Van alle bouillons ben je met runderbouillon dan ook de meeste tijd kwijt.
Als je bouillon klaar is, schenk je deze door een zeef. In luchtdichte containers kun je de bouillon tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt er ook ijsblokjes mee maken, deze kun je snel en gemakkelijk ontdooien. Wil je een extra heldere bouillon? Leg dan een kaasdoek in je zeef.
Runderbouillon
Voor het trekken van runderbouillon kun je in de supermarkt of bij de slager speciaal runderbeenderen en -vlees kopen. Mergpijp en schenkel zijn erg goed geschikt om bouillon van te maken omdat ze veel beenmerg bevatten. Mergpijp is eigenlijk een ‘plak’ van een runderbeen, waarbij het bot dwars doorgesneden is. Het beenmerg komt hierbij bloot te liggen. Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg.
Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter. Een bekend gerecht met schenkel is Italiaanse ossobuco. Hier wordt kalfsschenkel gebruikt, maar voor bouillon gebruik je over het algemeen de goedkopere runderschenkel.
Ingrediënten
500 g runderschenkel
20 g boter
3 liter water
2 uien
1 prei
2 stengels bleekselderij
3 wortels
2 tenen knoflook
2 takjes tijm
2 takjes peterselie
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 zwarte peperkorrels
zout
Benodigdheden:
Koekenpan | soeppan | zeef
Bereidingswijze:
- Verwarm de boter in een koekenpan en braad de schenkel aan totdat deze rondom bruin is.
- Snijd alle groente in grove stukken en de wortel in plakjes.
- Plaats alle ingrediënten en het water in de soeppan.
- Kook 4 uur op zo laag mogelijk vuur.
- Schenk de bouillon door een zeef en bewaar in afgesloten containers.
Van de groenten, het vlees en een deel van de bouillon kun je een lekkere soep maken.
Kippenbouillon
Kippenbouillon maken kost minder tijd dan runderbouillon. Er zijn verschillende recepten, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de bouillon te maken met een soepkip. Een soepkip is een hen die wat ouder is dan de gemiddelde kip die je in de supermarkt vindt en meer vet bevat. Het vlees van deze kip is ook een stuk taaier, maar wel smaakvoller. Hierdoor is hij perfect om bouillon mee te maken.
Ga je een kip roosteren? Bewaar dan de vleugels en het karkas om een bouillon mee te maken. Door het roosteren is een bouillon als deze smaakvoller maar wel iets minder helder dan als je een rauwe kip gebruikt.
Benodigdheden:
Soeppan | zeef
Ingrediënten
1 kg rauwe (soep)kip of de resten van een geroosterde kip
3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
3 stengels selderij, grofgehakt
1 prei, middelgroot en grofgehakt
1 ui, middelgroot en grofgehakt
1 wortel, groot en grofgehakt
2 laurierbladeren
1 takjes verse rozemarijn
3 takjes verse peterselie
3 takjes verse tijm
3 hele zwarte peperkorrels
3 liter koud water
Bereidingswijze
- Plaats alle ingrediënten in een ruime pan en voeg het koude water toe.
- Breng aan de kook, en draai het vuur laag. Laat 3 uur zacht koken.
- Schep zo nu en dan het grijze schuim van de bouillon met een schuimspaan.
- Schenk de bouillon door een zeef en laat een half uur afkoelen.
- Verdeel over afsluitbare containers. Je kunt de bouillon ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren en 2 – 3 maanden in de vriezer.
Groentebouillon
In groentebouillon kun je heel veel groente kwijt, het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welke. De belangrijkste drie groenten zijn groenten die je eigenlijk altijd gebruikt in bouillon: uien, selderij en wortel. Deze groenten geven veel smaak af en geven de bouillon de karakteristieke groente-smaak.
Er zijn wel een aantal groenten die je beter niet kunt gebruiken. Alle koolsoorten – van broccoli tot spruitjes – geven de soep een bittere smaak.
Benodigdheden:
Soeppan | zeef
Ingrediënten:
1 el olijfolie
5 tenen knoflook
2 uien
3 stelen selderij
3 wortels, in plakjes
Andere groenterestjes (behalve koolsoorten)
2 l water
2 takjes peterselie en tijm
Bereidingswijze
- Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg de knoflook, ui, selderij en wortel toe. Bak voor 5 minuten.
- Voeg water toe en eventuele andere groenterestjes als je deze hebt. Breng aan de kook.
- Kook ongeveer 45 minuten op laag vuur.
- Giet de bouillon door een zeef en laat afkoelen.
Visbouillon
Omdat de graten van vis veel fijn zijn, hoef je deze bouillon niet lang te koken. Met een half uurtje heb je al een goede basis voor een vissoep of voor je risotto. Voor deze bouillon kun je het beste naar de visboer gaan en vragen om vissenkoppen en afsnijdsels van vissen als kabeljauw, wijting, schol en zeebaars. Je kunt beter geen vette vis als makreel, zalm of forel gebruiken omdat je bouillon hiervan vettig wordt.
Voor een heldere bouillon moet je de visresten goed afspoelen met koud water. Dit is de enige bouillon waarin je geen wortel gebruikt.
Benodigdheden:
Soeppan | zeef
Ingrediënten:
1 kilo graten en vissenkoppen
1 el olijfolie
1 ui
1 prei
2 laurierblaadjes
1 citroen
5 takjes platte peterselie
200 ml droge witte wijn
1,5 liter water
10 peperkorrels
Bereidingswijze
- Spoel de visresten grondig af met koud water.
- Snijd de ui en de prei in ringen en pers de citroen.
- Verhit de olie in de pan en voeg hieraan de visresten, de helft van het citroensap en de ui toe.
- Verwarm dit voor ongeveer 5 – 8 minuten op laag vuur.
- Voeg de wijn toe en laat dit deels verdampen voordat je het water toevoegt.
- Zet het vuur iets hoger en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim dat zich vormt er met een schuimspatel af, tot er zich geen schuim meer vormt.
- Voeg de peterselie, peperkorrels en laurier toe.
- Kook de bouillon voor 30 minuten en giet deze dan door een zeef. Je kunt naar smaak nog iets meer citroensap toevoegen.