3x fondue
18 november 2016Kaasfondue ken je vast wel, maar er is meer in de wondere wereld van fondue. Dat laten we je zien in deze blog.
Kaasfondue ken je vast wel, maar er is meer in de wondere wereld van fondue.
Kaasfondue
Een echt herfst klassieker. Kaasfondue! Zelfgemaakt is altijd beter als je het ons vraagt, zeker in dit geval. Bij de kaasboer kun je vaak ook emmertjes kopen met verschillende soorten kaas die geschikt zijn voor fondue. Wij vinden het lekker om er een beetje blauwe kaas door te doen – dat maakt je kaasfondue lekker pittig. Nu is dit, net als raclette trouwens, wel behoorlijk machtig. Na dagen op je ski’s kun je dat wel hebben, maar na een dag achter je laptop valt het misschien toch een beetje zwaar. Een goed idee is om het brood waar je normaal mee dipt (deels) te vervangen door kort gekookte of rauwe groenten. Broccoli, bloemkool en radijsjes doen het bijvoorbeeld perfect met kaasfondue, net als paprika, komkommer en cherrytomaatjes. Zo houd je de maaltijd net iets lichter. Zorg ook voor een grote groene salade op tafel. Oh, en iets warms drinken bij kaasfondue schijnt beter voor je spijsvertering te zijn dan iets kouds. Liever een kopje thee dus in plaats van een glas witte wijn!
Chocoladefondue
De absolute hemel voor chocoladeliefhebbers: chocoladefondue. Je kunt zowel witte-, melk- als pure chocolade laten smelten – of gebruik drie kleine pannetjes en eet van alle drie! Laat de chocolade zachtjes smelten; je kunt dit het beste au bain-marie doen. Dat doe je door een glazen of metalen kom op een pannetje met kokend water te zetten. De bodem van de kom mag het water niet raken. Je kunt de gesmolten chocolade vervolgens in een fonduepannetje doen, met een brandertje of waxinelichtje eronder zodat het niet onmiddellijk stolt. Zet kleine bakjes op tafel met verschillende ingrediënten om mee te dippen. Vers fruit zoals ananas, frambozen, aardbeien en banaan is lekker, net als blokjes cake, spekjes, of juist licht zoute dingen als soepstengels of mini-pretzels.
Chinese fondue
Een minder bekende, maar zeker niet minder lekkere, vorm van fondue is Chinese fondue. Voor Chinese families is dit minstens even populair als bij ons het gourmetten is. Je fonduet in bouillon: het is dus een heel magere manier van bereiden. Het is lekker om verschillende soorten dungesneden vlees en vis te gebruiken, en veel groenten. Paddenstoelen zijn perfect, net als bijvoorbeeld peultjes of pak choi. Dumplings (gevulde deegpakketjes die je kant en klaar kunt kopen bij de toko) zijn ook heel lekker in Chinese fondue. Voor dit type fondue heb je een speciale pan nodig met een brandertje eronder, die je online of bij de toko kunt kopen. Laat alles niet te lang koken – daar wordt het taai en droog van. Ter afsluiting van de maaltijd wordt traditioneel de bouillon verdeeld over de gasten en opgedronken. Die zit inmiddels vol smaak, dus dat is hoe dan ook zonde om weg te gooien!
Wat is jouw favoriete fonduesoort?