Brood van Le Perron

13 december 2013
door Kirsten Achter de schermen

  IMG_3290Een lekker broodje voor bij de hamburger of een zuurdesembroodje voor bij de wilde ganzenpaté: in de HelloFresh Box vind je regelmatig vers en biologisch brood van onze vaste biologische broodleverancier Le Perron. Het concept achter Le Perron komt voort uit de markt, de biologische Noordermarkt Amsterdam. Sinds de jaren ’80 verkopen producenten hier hun verse biologische waar rechtstreeks aan de consument. Het persoonlijke contact met de klant op de Noordermarkt is wat Jochem Keune  ook met Le Perron wil. Jochem, zoon van een biologische zuurdesembakker, ging op jonge leeftijd met zijn vader mee naar de Noordermarkt om daar elke zaterdag bussen vol biologisch brood uit eigen bakkerij te verkopen. “Wij vinden het belangrijk om echte producten met een verhaal bij de mensen thuis te brengen. Daarom passen de producten van HelloFesh en Le Perron zo goed bij elkaar”, aldus Jochem Keune, die samen met eigenaar Peter Beukers Le Perron bedacht.

  Bekijk hier een video over Le Perron!

  IMG_3268

  Le Perron: Franse invloeden
  Bij Le Perron wordt het brood niet alleen in de ochtend gebakken, maar de hele dag door. Net zoals de Fransen dat ook doen. Hierdoor zijn de broden altijd vers. Niet alleen de manier van bakken is Frans, ook de naam ‘Le Perron’ is van Franse afkomst. Waar het brood eerst onder een zeiltje op een houten plank werd verkocht, heeft Le Perron tegenwoordig heuse bakkerijwagens waarmee ze naar verschillende (boeren)markten gaan. In de bakkerijwagens staan ovens, waar de bakker de broden in bakt. Hierdoor staat de bakker hoger dan de verkopers voor de bakkerijwagen: op het perron.

  Van idee tot een broodje in de box
  De broodjes uit de HelloFresh Box worden speciaal voor HelloFresh ontwikkeld. Bij de recepten zoekt HelloFresh de meest geschikte en verrassende broodjes. Met een idee voor een broodje klopt HelloFresh vervolgens aan bij Le Perron, waarna een productteam dit idee omzet in een recept, waar de bakker vervolgens mee aan de slag gaat. Het eerste broodje wordt getest door HelloFresh, zodat de laatste aanpassingen in het recept kunnen worden gedaan voordat de broodjes definitief worden gemaakt.

  IMG_3264

  De productie van het HelloFresh broodje
  Voordat het broodje in de box terecht komt, moet het natuurlijk eerst gebakken worden. Dit proces begint met het afwegen van de ingrediënten, waarna de ingrediënten worden gekneed. Nadat het deeg in porties is afgewogen wordt het deeg in speciale cellen gezet. Hier kan de zuurdesemcultuur, die speciaal in het deeg is ontwikkeld, zijn werk doen zodat de juiste smaak ontstaat. Tijdens dit proces gaat de temperatuur langzaam omhoog, zodat de zuurdesem steeds actiever wordt. Hierna is het brood klaar om in de ovens gebakken te worden. Voordat het brood klaar is om geconsumeerd te worden, is het 36 uur later. Dit is de kracht van Le Perron: bij goede producten komt de smaak door tijd, denk maar aan kaas en wijn! Het blijft bijzonder dat zoveel smaak voorkomt uit graan, water en zout.

  Leuk om te weten: als je het brood voor het afbakken vochtig maakt, komen de suikers uit het brood naar boven. De suiker gaat vervolgens karamelliseren. Hierdoor krijg je een mooie, glanzende korst!

  Vorig artikel
  Hertenbiefstuk en zalmfilet in de Kerstbox Hertenbiefstuk en zalmfilet in de Kerstbox
  Volgend artikel
  Kerst-ravioli met truffel en Parmezaan Kerst-ravioli met truffel en Parmezaan

  Gerelateerde artikelen