Onze ei-leverancier maakt kippen blij

4 april 2018
door Merel Achter de schermen

Bij HelloFresh gebruiken we alleen ingrediënten die (kakel)vers zijn. Onze eieren zijn daarop geen uitzondering. Lees er hier alles over!

Guus Knoops en Bas Weustenenk van Blije Kip zorgen al jaren voor goede eieren in de box, afkomstig van oprecht blije kippen. Onze Lisa vroeg hen de veren van het lijf.

kippen

Familiebedrijf

Als ik op een koude maandagochtend met Bas en Guus praat over het ontstaan van Blije Kip, hoor ik al snel dat ik te maken heb met echte experts. “In 1923 startte het familiebedrijf Gebroeders van Beek, waar wij deel van uitmaken”, aldus Bas. “Het begon erg kleinschalig en groeide uit tot een internationaal bedrijf gespecialiseerd in eieren en eiproducten. Er was de laatste jaren steeds meer vraag naar goede eieren van gelukkige kippen. Zo werd Blije Kip geboren in 2010, met een duidelijke focus op vrije-uitloop- en biologische eieren en een duurzame werkwijze.”

“In samenwerking met de boeren en de Dierenbescherming hebben we gekeken wat de criteria zijn voor een kiplekker leven voor de dieren en hoe we de beste kwaliteit eieren kunnen leveren. Samen met meer dan zestig boerderijen zorgen we daar inmiddels voor en kunnen we oprecht zeggen dat het leven van de kippen voorop staat. De boerenbedrijven waar de kippen leven zijn allemaal kleinschalig en worden gerund door families. De dieren krijgen kwalitatief hoogstaand voer en de leefomgeving past bij hun natuurlijke voorkeur. Pas als de kippen blij zijn, zijn wij dat ook.”

De kip op z’n paasbest

De meeste mensen weten maar weinig over de karaktereigenschappen van de kip, inclusief ikzelf. Ik ben dan ook erg verbaasd als Guus vertelt over hoe speels en nieuwsgierig ze zijn. “Kippen zijn geweldige dieren. Ze houden ervan om in het bos te leven. Dit bootsen we zoveel mogelijk na op de geselecteerde boerderijen, zowel in hun binnen- als buitenverblijf. Naast graanrijk voer houden ze ook erg van de mogelijkheid om te spelen, hier houden we ook rekening mee. Verveling is slecht voor de dieren, zowel fysiek als mentaal. Dat willen we voorkomen. Onze kippen zijn door onze werkwijze en faciliteiten kalm en – misschien een gekke woordkeuze – ook gezellig. Door de rust die ze hebben hoor je de kippen zachtjes tegen elkaar tokken en klinkt het alsof je deelgenoot bent van een theekransje met oudere dametjes. Dat vind ik altijd grappig om te zien als ik een Blije Kip-boerderij bezoek.”

kippen

Snaveltjes toe

Ondanks het feit dat er door vele organisaties positieve stappen zijn gezet met betrekking tot dierenwelzijn, merkt Bas op dat het nog steeds beter kan. “In Nederland mogen de snavels van vrije-uitloopkippen nog behandeld worden. Hiermee bedoel ik dat met infraroodlicht het scherpste puntje van de snavel eraf wordt gehaald, onder andere om te voorkomen dat ze zichzelf en elkaar verwonden. Bij biologische kippen is dit al verboden. Wij hebben er vorig jaar voor gekozen om ook bij onze vrije-uitloopkuikens de snavels volledig intact te laten. Dit vraagt wel om extra zorg, maar dat is het waard. We hopen dat we zo ook andere bedrijven stimuleren ons voorbeeld te volgen.”

Blij ei

Bas en Guus bekennen dat ze niet alleen trots zijn op de boeren en hun werkwijze, maar ook op de eieren. Naast de controles van de boeren, testen ze met het Blije Kip-team ook dagelijks de eieren op smaak en kwaliteit. Als ik hen vraag of het klopt dat bruine eieren meer smaak hebben dan witte, wordt er gelachen door de heren. “Als je mensen moet laten kiezen, gaan de meesten voor bruine eieren”, zegt Guus. “Die gedachte zit er bij sommige mensen echt ingebakken lijkt wel. Er is qua smaak geen enkel verschil; bij een blinde smaaktest zijn de twee niet van elkaar te onderscheiden. Ook bestaat er het misverstand dat de kleur van de veren van de kip aangeeft welke kleur ei deze gaat leggen. Om te weten wat voor eieren een kip gaat leggen, moet je kijken naar de oorlellen; een kip met rode oorlellen legt bruine eieren en een kip met witte oorlellen legt witte eieren.”

Weetje:

Kippen zijn erg nieuwsgierige dieren! Ze vinden het leuk om op onderzoek uit te gaan en worden gelukkig van speciale kippenspeeltjes. Zo bedacht Blije Kip de graantap, waarbij de kip uitgedaagd wordt om tegen een spiraal te pikken, voordat er voer uitkomt.

Vorig artikel
5 snelle spreads 5 snelle spreads
Volgend artikel
Koninklijke oranje recepten Koninklijke oranje recepten

Gerelateerde artikelen