Recepten met restjes

5 januari 2017
door Charlot van Scheijen In de keuken

    Doordat we de ingrediënten zo veel mogelijk in afgepaste hoeveelheden bij je thuis bezorgen, voorkomen we samen voedselverspilling.  Heb je toch een halve bloemkool, wat brood of fruit over? Maak er iets nieuws mee!
    hf161021_extrashot_de_foodrecycling_-70_low_klein-1024x683
    Weggooien is niet alleen zonde van het product zelf dat je weggooit, maar ook van alle energie die het gekost heeft om het te maken. Denk bijvoorbeeld aan het water, het vervoer en al het andere dat nodig is om producten van het land op jouw bord te krijgen. Het is dus duurzamer om zomaar eten weg te gooien. Bovendien scheelt het je ook nog eens geld. Wij delen hieronder een aantal recepten met restjes.

    Oud brood

    Oud brood wordt vaak weggegooid, maar dat is eigenlijk zonde. Je kunt oude boterhammen natuurlijk roosteren, maar er ook van alles mee maken. Croutons bijvoorbeeld, paneermeel, wentelteefjes (haal boterhammen door een mengsel van losgeklopt ei, melk en een beetje suiker en bak in roomboter goudbruin),  of onderstaande broodpudding.

    Broodpudding

    Ingrediënten:
    Voor 4 personen

    Ongeveer 300 g oud brood naar keuze
    200 g rietsuiker
    500 ml melk
    Roomboter voor invetten
    Flinke hand rozijnen
    4 eieren
    Kaneel naar smaak

    Benodigdheden:

    mengkom | steelpan| oven | ovenschaal of taartvorm

    Bereiding:

    1. Scheur het brood in grove stukken en doe in een mengkom. Verwarm de melk met de suiker in een steelpan op het vuur en giet het mengsel over het brood. Laat ongeveer 45 minuten weken. Vet een ovenschaal of taartvorm in met roomboter.
    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer het broodmengsel even door en voeg de eieren, rozijnen en kaneel naar smaak toe. Doe het hele mengsel in de ovenschaal of taartvorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
    3. Serveer zo, of met een beetje ongezoete slagroom.

    Restjes groenten, kaas en eieren

    Restjes groenten over? En wat kaas misschien, en eieren? Perfect. Daar maak je dan heel gemakkelijk een frittata van. Verdeel gare groenten en andere restjes over de bodem van een ovenschotel die je goed hebt ingevet met olie of boter. Klop in een kom flink wat eieren (ongeveer 8 voor een ovenschotel van gemiddelde grootte) met peper en zout los. Giet het eiermengsel over de vulling en zet in een voorverwarmde oven van 180 graden. De frittata is klaar als het ei gestold is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Hier vind je een uitgebreider recept voor frittata.

    frittata-met-boerenkool-pastinaak-en-geitenkaas-ba3f9e52

    Overgebleven fruit

    Van overgebleven fruit maak je zonder veel moeite een crumble. De ingrediënten voor het deeg heb je waarschijnlijk al in huis: boter, suiker en bloem of havervlokken. Je kunt het fruit dat je over hebt in kleine stukjes snijden, verdelen over een ingevette ovenschaal en er eventueel een beetje suiker aan toevoegen. Wat gemalen of gember, kaneel, of kardemom erdoor kan ook heel lekker zijn. Door maïzena toe te voegen (1 tot 2 eetlepels, afhankelijk van hoeveel vocht er in het fruit zit) kun je het fruitsap een beetje binden.
    Ga daarna verder met de topping. Hieronder vind je een basisrecept, maar je kunt ook een deel van de bloem vervangen door havervlokken of er bijvoorbeeld een handje gemalen noten aan toevoegen.

    Crumble met restjes fruit

    Ingrediënten:

    130 g bloem
    100 g rietsuiker
    1 tl bakpoeder
    150 gram koude, ongezouten boter
    Snufje zout
    Ongeveer 750 g fruit naar keuze, in stukjes

    Benodigdheden:

    mengkom | ovenschaal

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een mengkom. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf het met je vingers of een vork door elkaar tot een kruimelig deeg ontstaat.
    2. Vet een ovenschaal in met roomboter. Verdeel de topping over het fruit naar keuze.
    3. Bak de crumble ongeveer 30 minuten. Laat iets afkoelen maar serveer warm. Als je ook hier nog een restje van overhoudt kun je dat weer opwarmen in de oven.

    Wat is jouw favoriete recept met restjes?

    Vorig artikel
    Smoothie van banaan, amandel en cacao Smoothie van banaan, amandel en cacao
    Volgend artikel
    Alledaagse superfoods Alledaagse superfoods

    Gerelateerde artikelen

    5 reacties

    jc jacobi de lange schreef:

    hoe kan ik mijn hello fresh voor de volgende keer opzeggen

    Charlot van Scheijen schreef:

    Dag Hanny,
    Jammer te horen dat je jouw box wilt opzeggen!
    Dat kan in je persoonlijke account op onze website of via onze klantenservice: https://www.hellofresh.nl/contact/
    Groeten, Charlot

    Caroline schreef:

    Verwerk restjes groente:
    – in een tomaten saus voor over de pasta.
    – maak er soep van.
    Maak bananen pannenkoekjes van overrijpe bananen.

    Charlot van Scheijen schreef:

    Dat zijn hele goede tips Caroline, dankjewel!
    Groetjes, Charlot

    Paulien Kegge schreef:

    Schrikbarend hoeveel suiker er zit in de broodpudding en de wentelteefjes. Is het een idee om hiervoor in de recepten opties voor vervanging van de suiker aan te geven? Zoals hoeveel groene stevia zou het dan zijn of kokosbloesemsuiker of honing bijvoorbeeld.

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.