De tajine, een Marokkaanse stoofpot

1 november 2013
door Kirsten Achter de schermen

  Schermafbeelding 2013-11-05 om 16.14.40

  In week 44 vind je een recept voor kiptajine met volkoren couscous in de HelloFresh Box. Deze maaltijd bereid je met een wok of hapjespan. Maar waar komt de naam ‘kiptajine’ van dit gerecht dan vandaan? Van oorsprong is dit een Marokkaans gerecht en wordt het bereid in een tajine, een Marokkaanse stoofpot. Lees hier wat een tajine is en waarom het een fijn hulpmiddel in de keuken is!

  Een tajine is een Marokkaanse stoofpot van aardewerk, dat gebruikt wordt voor suddergerechten. ‘Tajine’ betekent in het Nederlands dan ook ‘sudderen’. Een tajine bestaat uit twee delen: het onderste gedeelte is een schaal, waaruit je het bereide gerechten kunt opdienen. Bovenop de schaal zit een hoge, kegelvormige deksel, die op de schaal wordt geplaatst tijdens het koken. Hierdoor loopt de condens in de kegelvormige deksel weer terug in de schaal, wanneer de tajine wordt verwarmd. Omdat de stoom op het gerecht druipt, hoeft er weinig vet toegevoegd te worden tijdens het koken.

  Een maaltijd bereiden met een tajine is erg makkelijk. Meng alle ingrediënten, zoals vlees, groenten en kruiden, en leg ze in de schaal van de tajine. Plaats de tajine vervolgens met de deksel erop in de oven of op het vuur. De ingrediënten zullen vanzelf gaar worden gestoomd!

  Heb je een lekker recept gevonden voor een tajinegerecht, maar heb je geen tajine in huis? Dan is er geen man overboord! De werking van een tajine lijkt namelijk op die van een wok of hapjespan en daarom kun je gewoon met zo’n pan koken.

  Wat is jouw favoriete tajinegerecht? Laat het ons via een reactie weten!

  Vorig artikel
  De houdbaarheid van producten De houdbaarheid van producten
  Volgend artikel
  Casa di Fulvio, onze pastaleverancier Casa di Fulvio, onze pastaleverancier

  Gerelateerde artikelen

  2 reacties

  Melissa Souidy schreef:

  Heel toevallig heeft mijn man de tajine net klaar en gaan we zo aan tafel. Heerlijk gevuld met kip, pompoen, wortel, aardappel, paprika, ui en tomaat.

  Goedemorgen Melissa! Wat leuk om te horen. Heeft het tajinegerecht gesmaakt? Groetjes, Kirsten