Veel pret, weinig vet: 2 recepten voor de Airfryer

1 februari 2019
door Manouk In de keuken

Zei er daar iemand “krokante friet zonder liters vet”? De meeste dromen zijn bedrog, maar met de Philips Airfryer bak je ze toch écht. Ook kun je dit luchtige keukenhulpje inzetten voor het bereiden van vlees, vis, groente, snacks en (hou je vast)…. TAART! Nieuwsgierig naar hoe wij hem gebruiken? Bekijk onze favoriete recepten hier. 

Krokante groentechips

Heb je groente over van de vorige avond, zoals wortels, bieten of pastinaak en heb je toevallig lekkere trek? Dan zit je met dit recept binnen een half uur te genieten van jouw zelfgemaakte groentechips.

Ingrediënten

  • 3 wortels in plakken
  • 1 rode biet in plakjes
  • 1 choggia biet in dunne plakjes
  • 1 pastinaak in dunne plakjes
  • Peper & zeezout
  • 1 el arachideolie of olijfolie

Bereidingswijze

  1. Schil de wortels, bieten en pastinaak en snijd ze in plakjes. Zorg dat alle plakjes ongeveer gelijk van formaat zijn. Als je een foodprocessor hebt, gaat dit gemakkelijk met het plakjesmes op de dunste stand.
  2. Schep alles voorzichtig door elkaar met 1 eetlepel arachideolie of spray de plakjes in met wat olijfolie, zout en peper. Verdeel vervolgens de groenteplakjes in de mand van je Airfryer, zet daar de deksel voor snacks overheen en pof de groenten 10 minuten op 130 graden. Schep om de 3 minuten de plakjes even voorzichtig om zodat ze los van elkaar komen te liggen.
  3. Spreid de groentechips na het bakken uit op vetvrij papier en laat ze aan de lucht krokant worden.

Zin in meer gezonde verwennerij? Maak eens snacks van zoete aardappel.

Luchtige chocoladetaart

Ja, echt: chocoladetaart maak je ook met de Airfryer. En goed ook! Heb je dus binnenkort iets te vieren of heb je gewoon zin in zoet? Hup, aan de bak!

Ingrediënten

  • 1 mespunt zout
  • 4 el cacaopoeder
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g pure chocolade (72% puur)
  • 150 g melkchocolade
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 400 g gecondenseerde melk
  • 100 ml water
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren

Ter decoratie:

  • Gesponnen suiker
  • Chocoladegarnering

Bereidingswijze

  1. Bekleed de bodem van een springvorm die in je Airfryer past met bakpapier en vet de randen in. Tip: je kunt het beste het papier in de springvorm klemmen en de restanten eraf knippen.
  2. Zeef het bakmeel, de cacao en het zout in een kom. Hak de pure chocolade grof en kook het water. Doe de suiker, boter, de helft van de pure chocolade, de gecondenseerde melk en het water in een pan. Verwarm dit al roerend op laag vuur tot een gladde massa.
  3. Voeg de gladde massa toe aan de droge ingrediënten (bakmeel, cacaopoeder en zout) en roer tot een stevig geheel. Klop de eieren los en voeg toe aan het mengsel. Roer goed door. Verwarm je Airfryer voor op 150 graden.
  4. Schenk het mengsel in de springvorm en bak deze 50 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van de chocoladetaart door een satéprikker in het midden van de taart te steken. Komt hij er droog uit? Dan is de taart gaar. Haal de taart uit de Airfryer en laat 30 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder de vorm en laat in circa 1,5 uur volledig afkoelen.
  5. Tijdens het afkoelen maak je de chocoladevulling. Hak hiervoor de melkchocolade fijn en doe het met de rest van de pure chocolade in een kom. Verhit de slagroom in een steelpan tot tegen de kook, schenk in de kom bij de chocolade en roer tot deze gesmolten is. Klop het chocolademengsel met een mixer tot een glanzende massa en laat dit 30 minuten op kamertemperatuur opstijven. Snijd de taart voorzichtig horizontaal door midden en bestrijk beide helften met het chocolademengsel. Garneer de taart zoals je wilt.

Ben je een echte chocoholic? Maak dan ook eens je eigen feestelijke chocoladereep.

Heb je de smaak te pakken?
Meer lekkere recepten voor de Airfryer vind je hier

Vorig artikel
Warme chocolademelk met RUM Warme chocolademelk met RUM
Volgend artikel
De beste brownies + 3 toppings De beste brownies + 3 toppings

Gerelateerde artikelen