Vis uit het hoge noorden: gravad lax

19 december 2014
door hellofresh Ingrediënten

  Gravad lachs

  Gravad lax. Heb je daar al eens van gehoord? Misschien gaat er bij gravlax, gravad lachs of graved lachs wel een belletje rinkelen? Er zijn namelijk verschillende benamingen voor deze lekkere vis. Lees verder om te weten te komen wat gravad lax nou precies is. 

  Gravad lax

  Gravad lax betekent letterlijk ‘begraven zalm’. Vroeger werd dit typisch Scandinavische gerecht namelijk gemaakt door vissers om de vis, in dit geval zalm, langer en beter te kunnen bewaren. Zo lieten de vissers de zalm, na een zoutbad, rijpen door de vis in het zand te begraven. Hier werden vaak ook nog stenen op gelegd, zodat de vis nog minder vocht vast zou houden.

  Gravad lachs

  Met de tijd mee

  Tegenwoordig gaat dit net iets ander. De Schotse zalm die in de box zit is door onze visleverancier Van Meines enkele dagen gemarineerd in een speciale marinade van onder andere zout, suiker en dille. Dit stukje zalm heeft daardoor een erg specifieke smaak en is heerlijk in combinatie met aardappel, groene groenten en limoen. Een moderne gravad lax dus! Bekijk het recept.

  Wat is jouw favoriete stukje vis? Laat het ons weten op Facebook.

  Vorig artikel
  Smoothie met blauwe bessen en kikkererwten Smoothie met blauwe bessen en kikkererwten
  Volgend artikel
  De Kerstbox: panna cotta met stoofperen De Kerstbox: panna cotta met stoofperen

  Gerelateerde artikelen

  4 reacties

  Margo schreef:

  Ruim 8 maanden al ontvangen wij als gezin van 5 volwassenen waarvan 4 grote mannen, elke week de 5 maaltijden box. We kunnen niet meer zonder. De verse kruiden, seizoensgroenten en elke week meestal witte vis (wat we anders nooit aten want wat moet ik ervan maken) met de heerlijkste verrassende recepten. Koken is in plaats van tressen een moment voor mijzelf geworden. relax in 35 minuten een heerlijke gezonde maaltijd op tafel zetten. Als ik niet thuis ben kookt een van de kinderen die weten ook hoe dat werkt. Alles staat klaar in een aparte koelkast. En als ik broodbeleg ga halen vind ik het heerlijk dat ik niet mijn kar vol hoef te laden met groenten en vlees. Elke dinsdagavond is het hier pakjes avond dan komen de 2 dozen (want 5 personen/5maaltijden). En ik ben zeker goedkoper uit dan 1 x per week zelf de grote boodschappen halen. Hier wordt gelukkig niets meer weggegooid. Ik kan het iedereen aanraden zelfs de moeilijkste eter eet nu heerlijk mee. Je leert heel smakelijk en gezond koken en genieten van je maaltijd. Hellofresh ik kan en wil niet meer zonder jullie. Goede vriendelijke bezorgers en vriendelijke klantenservice. Het pakket klopt elke week, nooit iets verkeerd of vergeten. Mijn complimenten ga zo door.

  Frederieke schreef:

  Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie zo tevreden Margo! Daar doen we het voor:) Bedankt voor de complimenten. Ik zorg ervoor dat het hele team ze ontvangt. Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen. Groetjes, Frederieke

  elly schreef:

  Wij hebben sinds een paar weken Hello Fresh en zijn gelijk fan. heerlijke recepten , meer dan genoeg voor twee personen. Alleen als er soep op het menu staat , heeft mijn man er tekort aan , hij heeft zwaar lichamelijk werk en is een grote eer, dus bij soep graag een broodje extra of zoals laatst een kipspies .
  Ik heb ook 2x een fruitbox gehad en de toetjes recepten , heerlijk . Ik vind de fruitbox een beetje prijzig dus daarom neem ik die niet meer , maar vind het jammer van de toetjes recepten, zouden die niet als extraatje in de 5 maaltijden box kunnen?
  Voor de rest , Ga zo door !

  jacqueline schreef:

  Wij eten sinds een half jaar hello fresh. Voor ons een uitkomst met een drukke zaak aan huis. Altijd vers compleet en lekker! Er wordt door iedereen lekker gegeten. En als er iets over is maken wij daar weer een salade van die ook weer op gaat.