Wat is kaki?

24 september 2013
door Rianne Ingrediënten

  2577_200x200_scaled_croppDeze week vind je kaki in de Fruitbox. Kaki is, net als appel of peer, een verzamelnaam voor de kakivrucht. Er bestaan namelijk verschillende kakisoorten zoals Sharon, Persimon of Bouquet Persimon. De botanische benaming van kaki is Diospyros, wat godenvrucht betekent. Qua uiterlijk lijkt de kakivrucht op een vierkantige oranje vleestomaat met een kenmerkend kroonblaadje. De vrucht heeft een zoete smaak en wordt wel eens vergeleken met de smaak van peer en abrikoos.

  Wat is kaki?

  De kaki in de Fruitbox is de sharon. Sharonfruit is de naam van het rassoort dat afkomstig is uit de Sharonvallei in Israël. Deze vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van rijp sharonfruit is lichtoranje, terwijl het vruchtvlees van de meeste andere kaki’s donkeroranje is. Een sharon kun je eten als de vrucht nog wat stevig is van structuur. De sharon bevat namelijk geen looizuur en hoeft daardoor niet overrijp gegeten te worden. Andere kakisoorten bevatten wel looizuur en zijn daardoor alleen lekker wanneer deze overrijp zijn. Een stevige sharon kun je net als een appel, met schil eten. Wanneer de vrucht rijp is, kun je deze uit de schil lepelen. Een rijpe Sharon kun je enkele dagen in de groentelade van je koelkast bewaren.

  Gezonde vrucht in de nazomer

  Een rijpe kaki bevat ongeveer 20% suiker en is rijk aan vitamine C. Ook is een kaki een bron van vezels en rijk aan provitamine A. Sharonfruit is alleen in het najaar en in de winter verkrijgbaar. Je kunt een lekkere smoothie, boordevol vitamine C, maken van de kaki in combinatie met ananas, kiwi en appel. Een warm welkom dus voor deze vrucht, die je in de wintermaanden van wat extra vitamine C voorziet!

  Vorig artikel
  Hoe eet je met stokjes? Hoe eet je met stokjes?
  Volgend artikel
  Snelle citroenmuffins Snelle citroenmuffins

  Gerelateerde artikelen

  5 reacties

  Anneloes schreef:

  Hoi,
  Nu ik deze blog ondekt heb, ben ik er heel blij mee dat ook mijn vraag meteen beantwoord werd.. Ik wist namelijk niet wat voor vrucht ik in mijn handen had toen ik de fruitbox ontving. 2 weken geleden had ik ook een voor mij onbekende vruchten in mijn handen: kleine groene vruchtjes dat kiwi-achtig smaakt. Hoe heet het en waar komt het vandaan? Is het misschien geen leuk idee om in de fruitbox informatie mee te geven over de herkomst van de (vergeten/minder bekende) fruit?

  HelloFresh Rianne schreef:

  Hallo Anneloes. Wat leuk dat je onze blog hebt ontdekt. Hier vertellen we inderdaad meer over de producten en waar deze vandaan komen. We doen dit ook altijd in de nieuwsbrief de we vrijdagmiddag versturen. Hier hebben we alleen niet heel veel ruimte, dus zit er iets bijzonders in de Fruitbox, dan kun je hier waarschijnlijk meer informatie vinden! De kleine groene besjes waar je het over hebt, zijn kiwibessen! De bes bevat, net als een kiwi, veel vitamine C. De kiwibes is echter kleiner: de bes is ongeveer net zo groot als een grote druif. Hebben ze gesmaakt? Groet, Rianne

  Anneloes schreef:

  Hoi Rianne,
  Bedankt voor je antwoord! De kiwibessen hebben heel erg gesmaakt. Hopelijk zijn ze binnenkort weer in de fruitbox te vinden!
  Groetjes!

  Louise Ruitenbeek schreef:

  Helemaal happy met de fruitbox!! Ik zou alleen een kleine opmerking willen maken als dat mogelijk is. Bij de original box wordt aangegeven waar je alle producten het beste kunt bewaren en dat mis ik eigenlijk bij de fruitbox… Sommige vruchten kun je bijvoorbeeld niet bij elkaar leven ivm de rijping en degelijk.
  Ben heel benieuwd naar de kaki!

  Hoi Louise! Fijn om te horen dat je zo positief bent over onze Fruitbox. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn voor deze bewaartips voor de Fruitbox, bedankt voor de feedback! Groetjes, Kirsten