Aziatische picknickrecepten
29 juli 2015Buiten de deur eten is in veel Aziatische landen de normaalste zaak van de wereld. Ook houden de Aziaten wel van een gezonde barbecue en een picknick op zijn tijd. Deze recepten zijn vliegensvlug klaar en zijn voor iedereen – van liefhebbbers van pikante tot zoute smaken – geschikt! Met deze Vietnamese loempia’s bijvoorbeeld haal je Azië meteen naar je huiskamer of park.
Oosterse salade met pikante dressing
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g gemengde sla
- 300 g aspergepuntjes
- 250 g taugé
- 2 rode puntpaprika’s
- 5 bosuitjes
- 1 ½ rode peper
- 4 takjes koriander
- 8 el ketjap manis
- 8 el zonnebloemolie
- 4 el gembersiroop
- 1 ½ limoen
- Peper en zout naar smaak
Benodigdheden:
- Grillpan
- Kom
- Saladekom
Bereidingswijze:
- Gril de aspergepuntjes rondom in een grillpan totdat deze mooie grillstrepen hebben. Laat de aspergepuntjes afkoelen.
- Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper klein. Hak de koriander fijn. Rasp de limoen en pers het sap uit. Snijd de paprika en bosui klein.
- Meng 8 el limoensap met de rode peper, koriander, ketjap manis, zonnebloemolie, gembersiroop en limoensap in een kom. Laat de dressing koud worden in de koelkast.
- Meng de sla, aspergepuntjes, taugé, paprika en bosui in een saladekom.
Tip: meng de dressing pas door de salade als je jouw picknicklocatie hebt bereikt. Zo blijft de salade extra lang lekker.
Vietnamese loempia’s
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 100 g rijstvermicelli
- 4 eieren
- 1 el kokosolie
- 8 ronde rijstvellen
- ½ rode peper
- 3 el sojasaus
- 2 tl azijn
- 1 tl honing
- 4 takjes koriander
- 1/4 krop ijsbergsla
- 1 wortel
- 1/4 komkommer
Benodigdheden:
- Kom
- Koekenpan
- Grote kom
- Theedoek
Bereidingswijze:
- Doe de vermicelli in een kom en giet hier kokend water bij. Laat 3 minuten wellen. Spoel de vermicelli af met koud water en laat uitlekken.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan. Kluts de eieren en bak een omelet in de koekenpan. Laat vervolgens afkoelen en snijd in reepjes.
- Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Meng de rode peper met de sojasaus, azijn, honing en 2 el warm water. Bewaar deze dip apart.
- Hak de koriander fijn. Snijd de wortel en komkommer in schijfjes. Haal de slabladeren van de krop.
- Dompel de rijstvellen een voor een in een grote kom met lauwwarm water. Schud droog en leg de rijstvellen op een schone theedoek.
- Beleg de helft van een rijstvel met 1/8 van de ingrediënten. Begin met de koriander, dan met een slablad, de eireepjes, wat vermicelli, wortel en komkommer. Klap het rijstvel dubbel en vouw beide uiteinden naar binnen. Rol stevig (én voorzichtig!) op.
Tip: doe de loempia’s in een trommeltje en dip ter plekke in de saus. Handig: er komt geen bestek aan te pas!
Barbecuesaus in Koreaanse stijl
Ingrediënten voor 150 g:
- 4 el gochujang
- 2 el rijstazijn
- 2 el sesamolie
- 1 tl vissaus
- 2 el geroosterd sesamzaad
Benodigheden:
- Kom
Bereidingswijze:
- Meng alle ingrediënten in een kom.
- Serveer de saus bij bijvoorbeeld gegrilde varkenskarbonades of kippenvleugeltjes.
Weetje: gochujang is een typisch Koreaanse pasta gemaakt van rode peper. Deze pittige pasta is te koop bij toko’s. Ook kun je het online bestellen.
드세요 (Koreaans) – chúc ngon miệng (vietnamees) – eet smakelijk!
Bron recepten: http://bit.ly/1fCSXZZ, http://bit.ly/1D56SmH en http://bit.ly/1Mwadhk