Hoe bereid je couscous
19 september 2024Wat is couscous?
Couscous is durum tarwegriesmeel dat gestoomd en tot kleine balletjes gerold is. De fijne textuur van couscous wordt vaak verward met een volkoren graan, maar omdat het uit een deeg is gevormd is, is het eigenlijk een soort pasta!
Er zijn drie verschillende soorten couscous, variërend in grootte en oorsprong: de kleinste Marokkaanse couscous, de middelgrote Israëlische (parel)couscous en de grotere Libanese couscous. Alle soorten couscous worden meestal op dezelfde manier geserveerd, als bedje voor stoofschotels en bij vlees of vis, of gemengd in salades.
Hoe bereid je couscous
Couscous is een van de gemakkelijkste ingrediënten om te bereiden. Marokkaanse couscous, de fijnste en meest voorkomende, hoeft alleen maar gehydrateerd te worden door kokend water op te nemen, terwijl grotere couscous wordt gekookt op het fornuis, net als pasta.
Marokkaanse couscous bereiden
Je hebt gelijke delen couscous en kokend water (of je kunt vloeibare bouillon gebruiken) nodig.
- Voeg de couscous toe aan een hittebestendige kom.
- Giet het kokende water of de bouillon over de couscous.
- Dek de kom af en laat 5-10 minuten staan totdat het water is opgenomen.
- Gebruik een vork om de gehydrateerde couscous los te maken en de korrels te scheiden.
Je hebt nu een lichte, luchtige couscous bereid die als basis voor elke maaltijd kan worden gebruikt. Het is tijd om wat smaak toe te voegen, en er zijn talloze manieren om dit te doen.
Hoe breng je couscous op smaak
Afhankelijk van het gerecht dat je maakt, zijn er veel manieren om smaak en kruiden toe te voegen aan gekookte couscous.
- Breng op smaak met zout en peper en meng met boter of olie. Dit behoudt de subtiele smaak terwijl het je couscous romiger maakt.
- Meng er verse, gehakte kruiden zoals koriander, munt of peterselie doorheen. Kruiden en couscous vullen elkaar perfect aan en voegen veel verse smaak toe.
- Voeg citroenschil en een scheutje citroensap toe. Couscous neemt de citroen op en geeft je gerecht een heerlijke frisheid.
- Roer er een pittige pasta doorheen. Het mengen van een smaakvolle pittige pasta zoals zhoug, harissa of chimichurri kan de couscous verrijken met een pittige smaak zonder dat het uitdroogt.
- Begin met het sauteren van knoflook en uien. Na het bakken van wat knoflook en uien, voeg je je couscous en bouillon toe aan dezelfde pan voor extra smaak.
Grotere couscous koken
Grotere soorten couscous worden op dezelfde manier bereid als pasta, door te koken op het fornuis. Voor deze soorten couscous is de ideale verhouding twee delen water op één deel couscous. Dit hoeft niet precies te zijn, want je giet de couscous toch af.
- Voeg de couscous toe aan een pan kokend water.
- Kook gedurende 6-8 minuten totdat de korrels zacht zijn.
- Giet de couscous af in een zeef en laat afkoelen.
- Als het afgekoeld is, maak je het los met een vork om de korrels te scheiden.
Couscous-recepten
Of het nu wordt gegeten als bijgerecht bij vlees of gemengd in een salade, er zijn veel manieren om couscous te serveren. Hier zijn enkele van de meest populaire couscous-recepten van HelloFresh, van mediterraans tot Midden-Oosters.
Als je op zoek bent naar inspirerende manieren om couscous in je maaltijden te verwerken, hebben we een aantal lekkere recepten voor je:
- Zin in een heerlijke, voedzame maaltijd gevuld met couscous? Probeer deze gevulde courgette met hüttenkäse.
- Wil je iets verfijnds? Deze kabeljauw in tahinsaus met broccolini biedt een perfecte balans tussen smaak en textuur.
- Als je van pittig houdt, is deze spitskool met harissa en yoghurtdressing boordevol smaken die perfect samengaan met couscous.
Ben je klaar om je couscous naar een hoger niveau te tillen? Hier zijn drie heerlijke recepten die je kunt proberen en die zeker indruk zullen maken:
- Voor een frisse en smaakvolle optie, probeer je deze mediterrane couscous met garnalen.
- Als je van vegetarische gerechten houdt, is deze baba ganoushbowl met couscous en witte kaas een perfecte keuze.
- Voor een heerlijke combinatie met falafel, probeer deze falafel en geroosterde groenten met tahinsaus.
Couscous is een veelzijdig ingrediënt dat snel kan worden bereid en aan vele gerechten kan worden toegevoegd. Het is geen verrassing dat dit graanachtige ingrediënt een basis in elke voorraadkast is. Voor meer lekkere recepten om te koken, bekijk je het receptenboek van HelloFresh.
Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.