Ingrediënt van de week: zeekraal

3 april 2014
door Frederieke Achter de schermen

  Hollandse zeekraal!

  Er zit zeekraal in de box! Een groente die niet bij iedereen bekend is, maar perfect is om mee te koken. Vooral in combinatie met vis is het een echte delicatesse. Zeekraal heeft een zachte, knapperige en zilte smaak. Oorspronkelijk werd deze groente vooral in het wild gesneden, maar tegenwoordig wordt deze ook gekweekt in bijvoorbeeld Zeeland.

  Dit keer komt de zeekraal uit Yerseke-Kruiningen. Tot en met augustus is het in principe verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast komen er in de hele wereld meer dan 100 verschillende soorten voor, die allemaal in een zoute omgeving groeien. Let dus goed op met het toevoegen van extra zout in dit gerecht, omdat deze groente zelf al veel zout bevat.

  Aankomende week gebruik je zeekraal in een gerecht met gebakken schelvis. Ook kun je het bijvoorbeeld door een salade verwerken of zelfs gewoon rauw eten. Wist je al dat indianenstammen in Noord-Amerika de zeekraal zelfs gebruikten om er een soort brood van te maken?

  Heb jij zeekraal al eens geprobeerd?

  Let op: de stugge houten delen zijn niet eetbaar. Je kunt de groente ongeveer 7 dagen bewaren in de koelkast.

  Vorig artikel
  Speciale slasoorten, speciaal voor jou Speciale slasoorten, speciaal voor jou
  Volgend artikel
  Halloumi Halloumi

  Gerelateerde artikelen

  8 reacties

  Sylvia schreef:

  Ik heb het nog nooit eerder gegeten volgens mij, dus ben benieuwd. Leuk!

  mart71 schreef:

  Vorig jaar zat het ook een keer in de box….ik heb t er nu nog weleens over. Vond het écht niet lekker! Het was zo taai. … misschien een paar tips waar je op moet letten bij het klaarmaken?

  Frederieke schreef:

  Jammer dat het niet helemaal jouw smaak is! Het is al een vrij zoute groente, dus let op met het toevoegen van extra zout. Daarnaast is het belangrijk om de houtige takjes te verwijderen. Wellicht smaakt het in combinatie met de kabeljauw en ovenfrieten dit keer beter!

  lia schreef:

  de zeekraal moet goed gewassen worden, opzetten met weinig water en GEEN ZOUT. half uurtje koken. dan haal je zeekraal eruit en proef je of gaar is, afgieten en uitdrukken. klontje boter en beetje verkruimelde beschuit, en smullen maar

  Marie-Céco;e schreef:

  Zelf heb ik de veggie-box voor aankomende week, dus helaas geen kabeljoufilet. Maar zie ik op de foto bij de zeekraal dat er rozijnen bij zijn? Of zijn het gedroogde abrikozen?
  Bij voorbaat dank, Marie-Cécile

  Frederieke schreef:

  Hi Marie-Cécile, bij de zeekraal is tomaat toegevoegd. Dit zie je dan ook op de foto. Groetjes, Frederieke

  Arja schreef:

  Voor het eerst zeekraal gegeten. Ik vond het fantastisch, heel verrassend.

  Jennie Looman schreef:

  Heel lekker, ik eet de zeekraal als lauw warme salade, zeekraal 2 min. in kokend water, dan afgieten en laten uitlekken, met gehalveerde mozzarella bolletjes en kleine gehalveerde tomaatjes in een schaaltje, een klein beetje olijf olie en wat gemalen knoflook pepers erover strooien. eet smakelijk.