Kerst in de VS
16 december 2014
door hellofresh
Onze recepten
Het is december! Niet alleen in Nederland vieren wij feest met veel eten en drinken; Kerst in de VS is pas echt groot feest. Lees hoe onze HelloFresh-collega’s in de Verenigde Staten kerst vieren en bekijk nu een typisch Amerikaanse kerstmaaltijd.
In de Verenigde Staten pakken ze groots uit op kerstavond met bijvoorbeeld lam, varkensvlees, kalkoen of gans. Zoals wij bij Sinterklaas een wortel en water klaarzetten voor Sinterklaas, zo staan er in veel Amerikaanse huishoudens koekjes en melk klaar voor de Kerstman en zijn rendieren als die langskomen met alle cadeaus. Op 25 december worden er in de ochtend cadeautjes uitgepakt met daaropvolgend een uitgebreide brunch met bijvoorbeeld American pancakes. Onze collega’s uit New York gaan dit recept maken op kerstavond: varkenshaas met wittekool en wilde rijst. Bekijk het recept hier.
Varkenshaas met wittekool en wilde rijst
Ingredients
- 350 g varkenshaas
- 30 g gedroogde cranberries
- 150 g wilde rijst
- 30 g pecannoten
- 2 sjalotten
- 2 tl witte wijnazijn
- 1 sinaasappel
- 1 tl honing
- 1 groentebouillonblokje
- 1 wittekool
- 3 el olijfolie
- 2 tl boter
- Zout en peper naar smaak
- Benodigdheden:
- Grote pan met dikke bodem
- Bakplaat
- Mengkom
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Voeg de wilde rijst toe aan een pan met 450 ml water en wat zout, breng aan de kook en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en houd apart.
- Snipper ondertussen de sjalotten. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Verwijder de buitenste bladen en het hart van de wittekool en snijd fijn.
- Verhit 1 el olijfolie in een grote pan met dikke bodem op een middelhoog vuur. Breng de varkenshaas op smaak met peper en zout en bak 2 minuten aan elke kant rondom bruin. Schep over op een bakplaat en bak 8 – 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Mix de witte wijnazijn, honing en de helft van het sinaasappelsap in een mengkom en breng op smaak met peper en zout. Voeg al roerende 2 el olijfolie toe. Voeg vervolgens ook de wilde rijst, wittekool, cranberries, pecannoten en sjalotten toe en roer goed door.
- Gebruik dezelfde grote pan, voeg de overige sinaasappelsap, 60 ml water en het bouillonblokje toe. Laat zachtjes kopen op middelhoog vuur totdat de helft van het vocht is verdampt. Voeg 1 el roomboter toe and roer tot een saus.
- Haal de varkenshaas uit de oven en snijd in dunne plakken. Serveer met de salade van wilde rijst en garneer met de saus. Enjoy your meal!
Wat eet jij het liefst met kerst?