Kerst in Duitsland

10 december 2014
door Frederieke Onze recepten

    Ganzenbout met rodekool

    Het is december! Niet alleen in Nederland vieren wij feest met veel eten en drinken, ook in onze buurlanden wordt kerst uitgebreid gevierd; Kerst in Duitsland is ook nogal een happening. Lees hoe onze HelloFresh-collega’s in Duitsland kerst vieren en bekijk een typisch Duitse kerstmaaltijd.

    Duitsland pakt op kerstavond veelal groots uit met veel cadeautjes. Het bereiden van een uitgebreid kerstmaal heeft dan niet de prioriteit. Op 25 december daarentegen koken vele families erg uitgebreid. Vaak wordt er gans of eend gegeten. Ganzenbout met rodekool en aardappels is dan ook echt een traditie. Bekijk hier het recept!

    Ganzenbout met rodekool en aardappels

    Ingredients

    • 1 rodekool
    • 2 tenen knoflook
    • 3 jeneverbessen
    • 1 laurierblad
    • 1 el suiker
    • 2 appels
    • 1 ui
    • 1 sinaasappel
    • 2 ganzenbouten
    • 200 ml rode wijn
    • 6 aardappelen
    • 1 el pruimenjam
    • Een klontje roomboter
    • Zout en peper naar smaak
    • Benodigdheden:
    • Pan met deksel 2x
    • Koekenpan
    • Ovenschaal

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de rodekool fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit.
    2. Mix de rodekool, knoflook, jeneverbessen en het laurierblad in een pan met deksel en voeg een klein laagje water toe. Breng aan de kook en voeg, zodra het water kookt, de suiker, appel, ui, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe. Dek de pan af en laat 40 minuten zachtjes koken.
    3. Verhit ondertussen wat roomboter in een koekenpan en bak de ganzenbout 2 minuten aan elke kant. Breng op smaak met peper en zout en voeg de rode wijn toe. Schep over in een ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven totdat de ganzenbout gaar en goudbruin is (ongeveer 50 minuten). Was of schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik.
    4. Breng een pan gevuld met water aan de kook voor de aardappelen. Zorg dat deze net onder water staan en kook de aardappelen in 25 minuten gaar.
    5. Maak een jus van het vet van de ganzenbout in de koekenpan en voeg hier de jam aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Verdeel de rodekool en aardappelen over de borden. Serveer met de ganzenbout. Guten appetit!

    Wat eet jij het liefst met kerst?

    Vorig artikel
    December: de HelloFresh Feestmaand December: de HelloFresh Feestmaand
    Volgend artikel
    De Kerstbox: bospaddenstoelensoep De Kerstbox: bospaddenstoelensoep

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.