Op bezoek bij Anne van Only Pasta

14 november 2016
door Charlot van Scheijen Achter de schermen

  Wij gingen op bezoek bij Anne van Only Pasta. Zij maken de goddelijke ravioli die je af en toe in de box vindt. 

  dsc_4457Nadat Anne enkele jaren in het buitenland had gewoond, kwam ze bij terugkomst de collega tegen met wie ze een reclamebureau had gerund. Ze wilden graag weer iets samen gaan doen, maar dan niet nog een keer vanachter een bureau. Het was tijd om zelf iets te gaan maken, zo dachten ze. Na wat brainstormen kwamen ze op het idee om een pastabedrijfje te starten.

  Een jaar op onderzoek

  Ze gingen daarbij niet bepaald over een nacht ijs. Voor ze begonnen, gingen ze eerst een jaar op onderzoek uit. Tientallen Italiaanse pastamakers hebben ze bezocht; van piepklein ambachtelijk tot gigantische fabrieken. Ze leerden daar over ingrediënten, het proces van het pasta maken en kwam erachter hoeveel factoren er van invloed zijn op het uiteindelijke eindproduct. Het beginnen van een bedrijf in pasta was bepaald niet voor de hand liggend, want in 2005 was bijna de enige verkrijgbare pasta de gedroogde soort in het onderste schap van de supermarkt. Toch geloofden ze in het plan, en Only Pasta was geboren. Naast het maken van pasta, werd het ook een franchiseformule met allerlei Italiaanse delicatessen. Dat deden ze een poosje, tot Anne en Dorothé besloten om het roer om te gooien en zich alleen nog te richten op het produceren van pasta.

  Italiaans vakmannen

  De productieruimte van de niet-gevulde pasta ligt in Almere. Daar maakten ze in het begin ook alle gevulde pasta (zoals de ravioli in jouw box), maar dat bleek niet optimaal. Het begint al bij het vinden van goede pastamakers. Anders dan in Italië groeit niemand in Nederland op met het maken van verse pasta, en is het vinden van echte vakmannen- en vrouwen dus heel lastig. Daarnaast kwam een groot deel van de ingrediënten toch echt uit Italië, daar was en is geen discussie over mogelijk. Die twee factoren maakten dan ook dat Anne en Dorothé besloten om de hele productie van de gevulde pasta over te plaatsen naar Noord-Italië, in de regio van Emiliana Romana. Deze culinaire schatkamer is de thuishaven van Balsamico, Parmezaanse kaas en Parmaham – om maar eens wat voorbeelden te noemen. De pasta wordt gemaakt op de plek waar Anne en Dorothé hebben geleerd om zelf pasta te maken. Een groep van 24 vrouwen doet daar een groot deel van de productie nog met de hand, zoals het al eeuwenlang gemaakt wordt, met alleen maar producten uit de buurt.

  Geen dikmaker

  Pasta is een tijdlang bestempelt als dikmaker. Ten onrechte, vertelt Anne. ‘’Het hangt allemaal af van de manier waarop je het eet. De Zuidelijke manier van het eten van pasta is helemaal niet ongezond; met veel groenten, een beetje kaas en wat lekkere olie. Onze pasta is gewoon goed voor je en is al erg lekker van zichzelf.’’ Haar advies is dan ook vooral om het simpel te houden. Anne’s favoriete pasta? ‘’Dat is moeilijk kiezen. Ik ben dol op de ravioli met bospaddenstoelen, maar ook op die met geitenkaas en citroen. Allebei vreselijk lekker!’’

  Heb jij Anne’s ravioli al geproefd?

  Vorig artikel
  Veilig en hygiënisch koken met HelloFresh Veilig en hygiënisch koken met HelloFresh
  Volgend artikel
  Gezonde winterse smoothie tegen verkoudheid Gezonde winterse smoothie tegen verkoudheid

  Gerelateerde artikelen