Veilig en hygiënisch koken met HelloFresh

11 november 2016
door Charlot van Scheijen In de keuken

Niet in je vingers snijden is niet onbelangrijk als je veilig wilt koken, maar er komt meer bij kijken. Wij geven je tips! 

hf161019_extrashot_uk_ingredients_-33_highresVeilig koken begint natuurlijk bij de juiste ingrediënten. Kijk niet alleen op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum, maar gebruik ook al je zintuigen om te beoordelen of je een product nog veilig kunt gebruiken. Houd in het geval van vis en vlees wel altijd de datum aan die op de verpakking staat.

Het verschil tussen THT en TGT

Over houdbaarheidsdatum gesproken: er is een verschil tussen de THT- (tenminste houdbaar tot) en de TGT- (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet zo snel bederven. Na die datum kan de kwaliteit van het product eventueel wat achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Denk hierbij aan producten als meel, koffie en snoep. Bij een TGT-datum is dat een ander verhaal. Die datum staat op producten die zeer bederfelijk zijn, zoals vlees en vis. Als die datum is verstreken moet je de producten weggooien; daarna is het niet meer veilig om ze te eten. Er kunnen dan schadelijke bacteriën zijn ontstaan die je niet kunt zien, maar waar je wel heel ziek van kunt worden.
Op sommige producten staat helemaal geen datum, zoals op wijn, verse groenten en suiker. Van die producten moet je zelf inschatten of je ze nog kunt gebruiken – het is onwaarschijnlijk dat daarin bacteriën in ontstaan waar je ziek van wordt – maar de smaak kan wel minder goed worden.

Verschillende snijplanken

Een van de belangrijkste bronnen van bacteriën in ons voedsel is kruisbesmetting.  Kruisbesmetting kan plaatsvinden als je bijvoorbeeld eerst vlees of vis snijdt en vervolgens op diezelfde plank, of met hetzelfde mes, je groenten snijdt. Je kunt kruisbesmetting voorkomen door verschillende snijplanken te gebruiken voor vis, vlees en groenten. In professionele keukens hebben die planken vaak verschillende kleuren. Handig, want zo weet je precies welke plank waarvoor is.

Hou het koel tot je gaat koken

Niet alleen kruisbesmetting kan gevaar opleveren wat voeding betreft. Temperatuur speelt hierbij ook een grote rol. Onze boxen worden geheel gekoeld verstuurd en komen dus op precies de juiste temperatuur bij jou thuis aan. Belangrijk is dan wel om te zorgen dat je de producten die in de koeling horen, ook zo snel mogelijk in de koelkast zet. Hier lees je meer over de beste koelkasttemperatuur- en indeling. Zorg voor een overzichtelijke koelkast, waarin je de producten die als eerste op moeten vooraan legt. Zo voorkom je dat je eten weg moet gooien; hartstikke zonde natuurlijk.

Verhit door en door

Bij het veilig koken van je eten is het belangrijk om gevoelige producten goed genoeg te verhitten. In het geval van kip is dat bijvoorbeeld heel belangrijk, zodat je zeker weet dat alle schadelijke bacteriën dood zijn. Onderverhitting is naast kruisbesmetting de belangrijkste bron van bacteriën in ons eten. Goed om op te letten dus!

Heb je een briljante veilig koken-tip? Laat het ons hieronder weten!

 

Vorig artikel
Hello Kookhulp Hello Kookhulp
Volgend artikel
Op bezoek bij Anne van Only Pasta Op bezoek bij Anne van Only Pasta

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Erg informatief artikel. Ook goed dat je de ‘veilige’ kant bij het koken betrekt.

Charlot van Scheijen schreef:

Leuk om te horen Myrthe, dankjewel!
Groetjes, Charlot