Op bezoek bij Maza

6 april 2016
door Frederieke Achter de schermen

  566ee6564dab716a0d8b4567

  De humus, falafel, curry’s en chutneys die soms in de HelloFresh Box zitten, maken we niet zelf. We kennen namelijk een leverancier die dat veel beter kan: Maza uit Zaandam.

  Maak kennis met dit Nederlandse familiebedrijf met hier en daar wat Midden-Oosterse invloeden.

  Uit de Jordaan
  Door de wereldse ingrediënten van Maza verwacht je het misschien niet, maar hun verhaal begint gewoon in Nederland. De familie Oberegger begon meer dan veertig jaar geleden met het maken van salades en sauzen. De ouders van huidige eigenaar Roberto ontmoetten elkaar in Oostenrijk, waar zijn vader werkte als kok in een wintersportgebied en waar zijn moeder op vakantie was. Ze werden verliefd en de vader van Roberto besloot met zijn moeder mee te gaan om te gaan werken in de Amsterdamse horeca. Romantisch toch?

  Na een tijd werken in de horeca, begon Roberto met het maken van salades en sauzen. Die verkocht hij eerst aan visboeren, waarna hij op 1 april 1976 begon met het bedrijf Hansel in de Amsterdamse Jordaan. Dat bedrijf maakt nog steeds producten als kipkerrie-, tonijn- en eiersalade, die als huismerk verkocht worden bij verschillende supermarkten. Nog steeds werkt de familie Oberegger, inmiddels in Zaandam, volop mee in het bedrijf. Roberto is samen met zijn vader en broer eigenaar. Een echt familiebedrijf dus!

  Humus en falafel
  Maza was een kleine humusmaker uit IJmuiden, die rond 2000 op zoek was naar een nieuwe productieplek. Het van oorsprong Joodse bedrijf kwam toen in contact met Hansel, dat het bedrijf op een gegeven moment over heeft genomen. Het merk kreeg een nieuw jasje en de receptuur van de humus werd geperfectioneerd. Inmiddels heeft humus, door Maza hoemoes genoemd, een vaste plek veroverd in het eetpatroon van veel Nederlanders. Ook de andere spreads van MaZa worden steeds populairder. In De Foodhallen in Amsterdam en in Amstelveen zijn twee Maza Stores, waar het bedrijf je kennis laat maken met nieuwe producten en waar er volop geëxperimenteerd kan worden met spannende smaakcombinaties.

  Maza en HelloFresh
  Naast humus maakt MaZa ook falafel. Deze kruidige balletjes van kikkererwten, die perfect zijn als vleesvervanger, zitten zo nu en dan in de box. Lekker met wat hoemoes! Speciaal voor ons maakt Maza ook verse currypasta’s en chutneys, allemaal in nauw overleg met ons product-team. Jan Hein van bij Maza is heel blij met die samenwerking. ”Wat mij persoonlijk erg aanspreekt zijn de korte lijnen en gemakkelijke benaderbaarheid. Ik heb regelmatig contact met Thomas en zijn team, voor nieuwe ideeën maar ook om aanpassingen te doen aan bestaande receptuur. Je merkt dat er binnen HelloFresh veel wordt nagedacht over smaak. Nieuwe producten en ideeën van ons worden daarom zeer op prijs gesteld.” Het meest tevreden is Jan Hein over de focus op smaak. ”En hun pragmatische aanpak. Met Kerst hadden we bijvoorbeeld een leuk leveranciersontbijt waar we ook eens wat collega-leveranciers spraken. Een erg leuke ochtend, waar ook weer leuke nieuwe ideeën uit ontstaan.”

  Kortom: een dierbare HelloFresh-leverancier. Wat is jouw favoriete Maza-product? Laat het ons hieronder weten!

  Vorig artikel
  Voeding vol vitamine D Voeding vol vitamine D
  Volgend artikel
  DIY: tuinieren in de keuken met eierschalen DIY: tuinieren in de keuken met eierschalen

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  Marlina schreef:

  Vandaag yazzara gegeten ,Heerlijk, maar wat is dat nou eigenlijk? En dan kom je dit leuke verhaal tegen ! Lekker hoor. Groeten van ons 4 uit Best