Op de snijplank: de artisjok

19 mei 2017
door Lizzie Winckel Tips en Tricks
Snel naar recept

Op de snijplank… dit keer de artisjok.

Genoeg mensen die in een supermarkt voorbij de artisjokken lopen, omdat het er te ‘ingewikkeld’ of te ‘exotisch’ uitziet, maar dan mis je echt wat!

Je zou het misschien niet verwachten, maar een artisjok is de bloemknop van de distelplant. Wanneer de plant gaat bloeien, gaan de blaadjes open en komt er een paarse bloem te voorschijn. Helaas is deze prachtige bloem niet eetbaar en worden ze nog geplukt voor ze bloeien. Dan liggen de blaadjes nog dicht tegen elkaar aan en voelen ze vlezig, dik en bijna leerachtig aan. Dit is de artisjok.

Een gemiddelde artisjok bevat slechts 50 calorieën per stuk en zit boordevol goede voedingsstoffen zoals magnesium en kalium. Daarnaast bevat één artisjok (van rond de 130 gram) meer dan zes gram vezels en vier gram proteïne, kortom de artisjok is een behoorlijk voedzaam hapje! In het voorjaar maak je de meeste kans op kleine artisjokken die in het geheel gegeten kunnen worden. Later in het jaar worden meestal de meer dan vuistgrote knoeperds aangeboden.

 

Receptideeën

Voeg de artisjokharten toe aan je pizza, maak er een tapenade van of dip het in een vinaigrette of witte saus. Het is een echte traktatie! Benieuwd naar ons recept? Bekijk het hier:

Voorbereiding

De beste manier om de artisjok te bereiden is om deze te stomen, zodat je zoveel mogelijk vitaminen en smaak behoudt. Het duurt vrij lang voordat de artisjok is gestoomd, maar het resultaat is het wachten meer dan waard. Voor een hele artisjok van gemiddeld formaat houd je ongeveer 45-60 minuten aan.

Artisjok koken is de bereidingswijze die de meeste mensen gebruiken. Leg de artisjok in een pan in ruim water met wat zout en een paar eetlepels citroensap of azijn tegen het verkleuren. Kook de volledige artisjok voor 20 – 40 minuten (afhankelijk van de grootte), of enkel het artisjokhart voor 10 – 20 minuten. 

Let op: artisjok heeft de neiging om te gaan drijven. Als je een goede garing wilt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden door bijvoorbeeld een diep bord op de pan te zetten of een vergiet in de pan op de artisjok te plaatsen. Als je wilt weten of de artisjok gaar is, pluk je er een zacht geworden blaadje vanaf.  Gaat dit heel gemakkelijk, dan is de artisjok gaar en klaar om op tafel te zetten. 

Goed om te weten is dat artisjokken de neiging hebben om snel bruin te worden, dus raden wij je aan om ze direct na het koken te eten.  Hier zijn 4 eenvoudige stappen om het artisjokhart snel te bereiden:

[columns_row width=”half”] [column]HF160205_Blog_Global_Artichoke_9709_low[/column] [column]HF160205_Blog_Global_Artichoke_9722_low[/column] [/columns_row] [columns_row width=”half”] [column]Snijd de boven- en onderkant van de artisjok.[/column] [column]Verwijder de bladeren met een mes.[/column] [/columns_row] [columns_row width=”half”] [column]HF160205_Blog_Global_Artichoke_9733_low[/column] [column]HF160205_Blog_Global_Artichoke_9749_low[/column] [/columns_row] [columns_row width=”half”] [column]Verwijder de haren die het hart van de artisjok bedekken met een lepel. [/column] [column]Besprenkel het artisjokhart met wat citroensap om bruinkleuring te voorkomen.

[/column] [/columns_row]

Succes!

Vorig artikel
Kom je buiten eten? Kom je buiten eten?
Volgend artikel
Zo kook je het perfecte ei Zo kook je het perfecte ei

Gerelateerde artikelen