Radijs van Zülküf

4 mei 2016
door Frederieke Achter de schermen

HF_magazine_lente_webbestand

We delen het verhaal van een van onze leveranciers. Hoe belandt de groente van het land op jouw bord? Zülküf Yilmaz vertelt alles over de frisse radijsjes die hij voor jou teelt.

Over de teler

Zülküf Yilmaz komt uit een echte telersfamilie. Het was ergens eind jaren negentig dat Zülküf bij zijn broers, ook radijstelers, ontdekte hoe mooi het vak van radijsteler is. In de vakanties kwam Zülküf van Turkije naar Nederland om zijn broers te helpen met zijn bedrijf. “Ik kwam er al snel achter dat er in Nederland veel mogelijk was om de kwaliteit van radijs te verhogen.

Na een aantal jaar bij mijn broers te hebben gewerkt, ben ik daarom in 2001 mijn eigen bedrijf begonnen.” Waar Zülküf begon met 1/2 hectare grond, teelt hij nu radijs op 4 locaties van in totaal 20 hectare. Alle locaties liggen binnen 10 minuten rijden van elkaar, in de buurt van Poeldijk in Zuid-Holland. Zijn nieuwste aanwinst is een hypermoderne kas, die er door middel van klimaatbeheersing en spuitsystemen voor zorgt dat de radijsjes op jouw bord van de hoogste kwaliteit zijn.

2

Van het land op jouw bord

Radijs kan het hele jaar worden geteeld. “In de zomerperiode duurt het proces van zaaien tot en met oogsten 21 dagen. Omdat radijsjes veel licht nodig hebben, duurt het in de winter 2 tot 3 maanden.” Een van de redenen dat de radijsjes van Zülküf zo lekker zijn, is de locatie waar hij de radijs teelt. “Omdat we vlakbij de Noordzee zitten, hebben we minder koude winters en minder hete zomers dan in de rest van het land. Dit komt de kwaliteit van de radijs ten goede.” En kwaliteit, dat is waar Zülküf naar streeft. “Het afleveren van een zo goed mogelijk product is waar ik het allemaal voor doe. De radijsjes zijn echt mijn kindjes, waar ik samen met collega’s met veel zorg en aandacht aan werk. Om dan te horen dat HelloFresh’ers genieten van mijn product, geeft me veel voldoening.” Als de radijsjes op jouw bord liggen, stonden ze 48 uur daarvoor nog bij Zülküf in de kas. En die versheid proef je!

4

Zülküf tip: “Eet de radijs als gezonde snack. Om het iets zoeter te maken, kun je de radijs ook eten met een chocoladedip.” Een gekke, maar heerlijke combinatie. Hoe je chocoladedip maakt lees je hier.

Razendgezonde radijsjes

Ze hebben niet alleen een lekkere fris-scherpe smaak, ze bevatten ook een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Zo is 100 g radijs goed voor bijna een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Verder is radijs rijk aan vitamine B en mineralen als calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer. Er zijn acht soorten vitamine B, die elk zo hun eigen toegevoegde waarde hebben. Vrijwel alle B-vitaminen zijn goed voor de energievoorziening van het lichaam. Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Als kers op de taart bevat het ook heel wat vezels, die zorgen voor een goedwerkend darmstelsel en een verzadigd gevoel.

1

Van land tot bord

Week 0 – 1 De radijs is gezaaid en bevindt zich onder de grond. De hoofdwortel zoekt een weg naar boven.

Week 2 – 4 De radijs begint te kiemen. Boven de grond zie je zaadlobben (de eerste blaadjes van de radijs) verschijnen. Tussen de eerste blaadjes verschijnt langzamerhand het echte radijsblad.

Week 5 – 8 Het worteltje krijgt een rood sokje. Dit sokje wordt steeds dikker en scheurt. Hieruit ontstaat de radijs. Na 5 tot 6 weken kan de radijs geoogst worden. Hoe langer je wacht, hoe scherper de smaak van de radijs wordt.

Een dag uit het leven van Zülküf

7:00 Zülküf begint iedere dag met een rondje langs de locaties om te kijken hoe zijn radijsjes erbij staan.

8:30 Bij terugkomst op het kantoor in Poeldijk wordt de planning doorgesproken over wat er die dag staat te gebeuren.

15.00 Een minder favoriet onderdeel van Zülküf: de administratie moet worden bijgehouden.

18.00 Zülküf komt thuis bij zijn gezin en geniet van versbereide radijsjes (maar niet iedere dag).

Weetje

Het blad van de radijs kun je eten en bevat meer gezonde voedingsstoffen dan de knolletjes. Je kunt het gebruiken voor een speciale pesto of maak er eens soep van.

Hoe bewaar je radijs?

Radijs kun je met of zonder loof kopen. Radijs met loof kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Zit het loof er niet meer aan? Dan kun je de radijs net een paar dagen minder lang in de koelkast bewaren. Het beste bewaar je het in een plastic zak (met gaatjes) in de groentelade. Zo houd je ze net wat langer fris. Radijs kun je helaas niet goed invriezen.

3

Vorig artikel
Het vlees uit de HelloFresh Box Het vlees uit de HelloFresh Box
Volgend artikel
DIY: geheugensteuntje voor in de keuken DIY: geheugensteuntje voor in de keuken

Gerelateerde artikelen