Verschillende aardappelsoorten

27 maart 2015
door hellofresh Achter de schermen

  Regenboogkrieltjes

  Bijna iedere week zitten er aardappelen in de box. Al honderden jaren worden er aardappelen, ook wel piepers genoemd, in Nederland gegeten. Je kunt er alle kanten mee op; je kunt ze stampen in de stamppot, bakken in de pan of in de oven, of koken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die verschillende aardappelsoorten? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en zijn dit te weten gekomen. Hieronder lees je wat we leerden.

  Roseval aardappelen

  Roseval aardappelveld

   

  De roseval aardappelen die in de box zitten komen van onze teler uit Zuid-Holland. De aardappel heeft een rode schil en roze aderen. De aardappel heeft een fijne structuur en is vastkokend. Je hoeft de mooie roodroze schil niet te schillen. Scheelt weer wat werk in de keuken!

  De roseval aardappel heeft een zachte en romige smaak en is geschikt voor de volgende bereidingswijzen:

  • Oven
  • Barbecue
  • Grill

  Nicola aardappelen

  Oogst van de nicola aardappel

  De nicola aardappel komt ook uit Nederland en heeft een langwerpige, ovale vorm met een gladde, blankgele schil. Het is een vastkokende aardappel en is erg geschikt om te bakken. Deze aardappel kun je het beste schillen van tevoren.

  De nicola aardappel heeft een zoetige smaak. Hoe langer je de nicola aardappel bewaart, hoe sterker de zoete smaak wordt. De nicola aardappelen worden van half september tot begin november geoogst, maar zijn het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.

  Regenboogkrieltjes

  Voor de regenboogkrieltjes in de HelloFresh Box zijn we de grens over gegaan. De volgende aardappelen uit Frankrijk vormen samen de mix van regenboogkrieltjes.

  Bergerac
  Dit is een zwarte truffelaardappel met een donkerpaarse schil. De binnenkant is paars met violette aders en behoudt zijn kleur tijdens het koken. Het water waarin de aardappelen worden gekookt, kleurt tijdens het koken groen.

  Gourmandine
  Dit vastkokende aardappeltje heeft een gave huid en behoudt ook bij bewaring z’n lichtgele kleur. Leuk weetje: de bijzondere kwaliteiten van dit culinaire ras zijn niet onopgemerkt gebleven, want na eerdere bekroningen in 2009 en 2012 heeft de Gourmandine dit jaar de prestigieuze Franse consumentenprijs ‘Saveur de l’Année’, oftewel ‘Smaak van het Jaar’ gewonnen.

  Franceline
  Franceline is een lang ovaal krieltje met stevig vruchtvlees en een fijne textuur. Ze valt op door haar helderrode schil en is onder andere geschikt om te stomen.

  Hoe bewaar je aardappelen het beste?

  Je kunt aardappelen tussen de 1 en 3 weken bewaren als je deze op een koele en donkere plek rond de 8 – 12 graden bewaart. Een kelder is ideaal dus! Heb je geen kelder? Bewaar ze dan in een voorraadkast.

  Wat is jouw favoriete aardappel?

  Vorig artikel
  Koken met restjes uit de box Koken met restjes uit de box
  Volgend artikel
  Groentetoren met halloumi Groentetoren met halloumi

  Gerelateerde artikelen

  5 reacties

  Trijntje schreef:

  De Roseval.

  Jeen schreef:

  Rozeval vind ik top!

  Paul van der Putten schreef:

  Ik blijf toch bij de Nicola ondanks dat de Rozeval een nogal hippe look heeft!

  Bas schreef:

  Ik schil aardappels nooit. De fijne smaak zit precies onder de schil. Borstelen en ontpitten dus….